Hoće li SBiH ostati bez dva zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH?

Iako nije govorio o imenima Isak je prilikom gostovanja u Centralnom dnevniku Face televizije rekao da ti zastupnici još nisu napustili postojeće stranke, ali i da, za razliku od svojih kolega, nisu napustili salu prije glasanja te je najavio da bi i oni ubrzo trebali postati dio nove parlamentarne većine.

Uvidom u video spomenute sjednice utvrđeno je da su na sjednici do kraja ostali Edina Gabela i Safet Omerović iz Stranke za BiH zbog čega su postala sve glasnija nagađanja o njihovom napuštanju stranke na čijem je čelu Semir Efendić.

Edina Gabela, potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zastupnica SBiH, rekla je u izjavi za Klix.ba da ona i njen kolega Omerović svoj politički angažman nastavljaju, kao i dosad, u Stranci za BiH te je odbacila bilo kakve insinuacije o napuštanju stranke.

“Moja obaveza, ali i obaveza svih zastupnika je da ostanemo do kraja na sjednici, i da se izjasnimo da li smo ‘za’, ‘protiv’ ili ‘suzdržani’ prilikom glasanja za neki prijedlog. Iz tog razloga smo kolega Omerović i ja ostali do kraja. Bili smo protiv imenovanja vlade i mislim da je to korektan i normalan odnos. Ne znam zašto je ljudima nenormalno, nešto što je propisano i normalno”, kaže Gabela.

Na naše pitanje da li ona i Omerović razmatraju da svoje djelovanje nastave van Stranke za BiH odgovara da njih dvoje ostaju u stranci i da nema govora o napuštanju.

“Vrlo je zanimljivo da je fokus na samo nama dvoma. Kolega Raguž iz HRS-a je također bio do kraja sjednice, on je treći. Međutim, mi ostajemo da radimo u interesu građana koji su nas birali i u Klubu Stranke za BiH gdje nas ima četvoro, nastavljamo raditi i podržat ćemo svaki prijedlog Vlade FBiH koji je dobar i u interesu građana”, zaključuje Gabela.