HOĆE LI REISOVA TUZLA GLASATI ZA SVOG DENISA: Ako pobjedi Bećirović Tuzla bi mogla jendisati Sarajevo

Za sada je vrlo nejasno koliku podršku, bar stranačku, ima Denis Bećirović u svom rodnom gradu. Suštinski je dobio samo podršku svoje Partije (SDP), jer preostalih šest stranaka koje su dale podršku Bećiroviću u Tuzli nemaju svoje biračko tijelo. Ako su ga i imale marginalizirane su. Pored nacionalista SDA i HDZ, kao što će i DF podržati svog lidera Željka Komšića, Socijaldemokrati BH, koje predvodi Enver Bijedić, kao odmetnutu frakciju SDP-a, sigunro neće podržati Bećirovića. Oni će vjerovatno podržati Komšića. Ni S za BiH, koja se još nije ugasila u Tuzli, također neće podržati Bećirovića. Nejasno je zašto se Mirsad Kukić Kuko, kao gospodar PDA, uopće nije izjasnio o podršci jednom od kandidata. On je na lokalnom nivou dobro sarađivao i podržavao Jasmina Imamovića kao kandidata SDP-a na lokalnim izborima. Ali je zato Kuko kućni prijatelj Dragana Čovića, što je malo poznato bosanskoj javnosti, pa ukoliko HDZ bude imala kandidata itekako bi joj dobro došli 15-tak hiljada bošnjačkih glasova koliko je PDA osvojila na lokalanim izborima. Te glasove bi svako rado za sebe imao i Bakir Izetbegović. Tako da bi Kuko i sa ovo malo glasova mogao napraviti dobar Pazar. Trgovati sa autokratom Kukom po bilo kojem osnovu je čisti kriminali i bar na granici kriminala. Zato bi mu Izetbegović i mogao biti najbolji kupa.

Tuzlanki kanton je njaveće izborno tijelo u Federaciji BiH, jer ima blizu pola miliona stanovnika. Ako se uzme u obzir da je stopa izlaznosti ispod pedeset procenata, može se dobiti cifra od 200 hiljada potencijalnih glasača.

Tuzla je dugo imala imidž „crvenog grada“. I zato u njemu stoluje „crveni reptil“ sa petim mandatom Jasmin Imamović. Ali zbog šire okolice Tuzle grafikoni kojima se prikazuje omjer stranačkih glasova nemaju takvu nijansu crvene, već je dominantno zelena boja. Možda baš zbog te prejake nijanse crvene boje Bošnjaci su birali Tuzlaka za reisa kako bi je ublažili. Nije nikakva malicioznost ako se kaže da je premijer Fedracije BiH Fadil Novalić dobio tu poziciju zahvaljuju lobiranju svog „zemljaka“ reisa Huseina Kavazovića.
Bilo je čak špekulacija da je Kavazović podržavao Bećirovića na proteklim izborima po „zemljačkoj liniji“, ali nisu dokazane. Međutim, ako reis nije pomagao Bećiroviću sigurno mu nije ni odmogao. Što znači da mi ne bi čak bilo ni mrsko da je pobijedio Šefika Džaferovića. Ali kad je u pitanju Izetbegović, naravno tu resi nema dileme. Stoga bi se pravi mjedan između trojice najjačih kandidata Bećirovića, Komšića i Izetbegovića mogao odviti baš u Tuzli. Jer na glasove „crvene“ Tuzle jurišaju dva ljevičara, prepuštajući Izetbegoviću „zelene“ glasove.

Reis se prošle godine očitovao o kandidaturi Komšića izjavivši da nije fer da Bošnjaci Hrvatima biraju njihovog predstavnika, dok je dao sve od sebe da preko svojih ljudi i „kanala“ odvrati Bećirovića od kandidature. I to bi bili sve što je mogao učiniti za Izetbegovića. Stoga su im šanse vrlo izjednačene kad je reisova nahija u pitanju.

(TBT, Tim za analitiku)