Hoće li Mijatović i Nikšić Dodiku i Čoviću isporučiti i izbor reisul-uleme

“U SDP-u izgleda postoje žestoke frustracije što smo odbili biti statisti u igri gaženja Ustava FBiH i nametanja Vlade dok se iz dana u dan bave Strankom za BiH. Prvo Igor Stojanović, a evo danas i Vojin Mijatović”, navodi se u reakciji Muamera Bandića, kantonalnog zastupnika Stranke za BiH nakon istupa Mijatovića u večerašnjoj emisiji na Face TV, prenosi NAP.ba.

“Pa gospodo, ponoviću vam još jednom. Naš stav je bio jasan i znali ste ga i prije nego što je OHR nametnuo privremeno rješenje. Takvo rješenje nismo bili spremni podržati, niti smo ga podržali. Za nas je država Bosna i Hercegovina prioritet, poštivanje ustava i zakona ove zemlje, poštivanje prava građana i naroda. I s tim nema trgovine, jer naš cilj je pravno uređena, sigurna i stabilna država. Vi ste ti koji su izabrali vlast po svaku cijenu i bolje vam je da se bavite otpacima vlasti koje vam dobace Dragan Čović i Milorad Dodik nego što se bavite predsjednikom Stranke za BiH Semirom Efendićem. Na sljedećim izborima narod vam neće suditi po tome šta pričate o Semiru Efendiću i Stranci za BiH već po tome šta ste radili”, poručio je Bandić.

Dodaje: “A uradili ste već mnogo, u tako malo vremena. Ležerno ste pogazili Ustav i zakone FBiH, kao da su kafanski meni. Isporučili ste energetski suverenitet BiH HDZ-u i SNSD-u dajući im u ruke Istočnu i Južnu gasnu interkonekciju, bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu. Poklonili ste Upravu za indirektno oporezivanje Miloradu Dodiku, a podsjetiću gospodina Mijatovića na njegovu objavu od 3. februara u kojoj je napisao: ‘Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vreme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina’. Samo čekam šta je sljedeće, što će velike patriote i poklonici Bosne i Hercegovine poput Mijatovića punih usta braniti, da odmah mogu pretpostaviti da će država Bosna i Hercegovina i narod bez toga ostati. Vjerovatno državna imovina ili ćete nas voditi u lijepi i šareni srpski svet, pardon Otvoreni Balkan, gdje će te vi i bez izbora, lagano sa TV ekrana određivati ko će biti načelnici općina u Sarajevu!?”

“Možda da nam odredite i ko će biti idući reis, čisto da očuvate bošnjačko jedinstvo, da se mi ovdje ne svađamo oko toga? Vojine dragi, ako misliš da si tolika politička faca, kandiduj se iduće godine na lokalnim izborima u Banja Luci, a pusti se Sarajeva. U njemu sjediš u ministarskoj fotelji samo zato što ste i ti i predsjednik tvoje Partije izgubili izbore, pa vam je sarajevske fotelje morao dati visoki predstavnik. E ne očekujte od nas da dižemo ruke za dugove koje vi morate vraćati preko bošnjačkih leđa”, zaključio je Bandić.