“Hladan tuš” Čoviću iz Zagreba: Priznavanje Jeruzalema je njegova privatna igra, nemamo ništa s tim

Republika Hrvatska nema ništa s neslužbenom inicijativom Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) iz Mostara za premještanje ambasade Bosne i Hercegovine u Jeruzalem.

Ovo je stav koji je za Jutarnji list iznio neimenovani diplomatski izvor iz Zagreba rekavši da je Hrvatska članica Evropske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci.
“Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa” komentirao je visoki diplomatski izvor.

Podsjećamo, prije dva dana izvor iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je rekao da će u narednom periodu pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael što je pitanje koje izaziva brojne kontroverze u svijetu.

Ako inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama (a sigurno neće jer su protiv Bošnjaci, kao i ogroman dio međunarodne zajednice), HNS će navodno samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

“Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom”, poručili su iz HNS-a.

Jako mali broj zemalja priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela. To je 2018. napravio SAD u mandatu Donalda Trumpa, Češka, Kosovo, no stav Hrvatske, ali i Evropske unije, koji su više puta ponovile glasi da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci.

Identičan je stav Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je prije nekoliko godina kritizirao Srbiju i Kosovo kada su, pod Trumpovim pritiskom, odlučili svoje ambasade prebaciti u Jeruzalem.

Kako se doznaje, Hrvatska ne razmišlja o promjeni pozicije. Dragan Čović to radi na svoju ruku, a u Zagrebu ionako ispod oka gledaju šefa HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji izbjegava i najmanju kritiku Zorana Milanovića, a odbio se odazvati sastanku koji je Andrej Plenković organizirao u Bruxellesu, između Charlesa Michela i političara BiH.