“HERCEG-BOSANSKI” NOVINARI NAPALI AKADEMIKA DURAKOVIĆA: “Sarajevski teoretičar zavjere stavlja metu na čelo visokom predstavniku!”

“Orijentalist i profesor arapskog jezika Esad Duraković otišao je toliko daleko da je ustvrdio kako je Schmidt poslan da ‘dokusuri Bosnu’, da je islamofobičan te da je ovo ‘rat protiv muslimana’ u BiH”, zaključuje ovaj stranački portal.

 

Prohadezeov portal HMS osvrnuo se danas na nedavno gostovanje akademika Esada Durakovića u programu sarajevske televizije Face gdje je iznio niz kritika na rad aktuelnog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na početku osvrta se navodi da se Hrvati u BiH “godinama u dijelu političkog i medijskog Sarajeva nazivaju HDZ-om, Draganom Čovićem” te da su “odnedavno dobili i još jedno ime – službeni Zagreb”.

“A službeni Zagreb već odavno u Sarajevu nosi etiketu agresora”, ističe prohadezeovski portal HMS.

Ovaj stranački medij dalje navodi da “ko god od međunarodnih dužnosnika pokuša zaustaviti nastavak derogiranja ustavnih prava hrvatskog naroda i stane na put ‘normalnoj građanskoj Bosni’, u prijevodu bošnjačkoj Bosni”, taj je “po SDA i DF-a logici sluga agresora – fašista i islamofob”.

“Nakon što je deblokirao formiranje Vlade FBiH, visoki predstavnik Christian Schmidt našao se na meti ne samo Komšićevih i Izetbegovićevih radikala i njihovih medija, već i lidera njima pridruženih čelnika NES-a i SBiH-a koji su se samoisključili iz vladajuće koalicije Nermina Ogreševića i Semira Efendića, ali i bošnjačkih nazovi intelektualaca”, piše HMS.

altHMS / Screenshot

Prohadezeovski portal dalje navodi da ima je “svima zajednička nova teorija zavjere po kojoj će na prostoru ex Jugoslavije biti stvorene tri nove države Velika Hrvatske, Velika Srbija i Velika Albanija”.

“Zapad je po njihovoj teoriji polovicu BiH- RS prepustio Srbiji, a Schmidt je posljednjom intervencijom “Federaciju i Bošnjake stavio pod nadzor službenog Zagreba”, tj. agresora. To što se u najnovije teorije ne uklapaju činjenice da su Bošnjaci i dalje većina u oba doma Federalnog parlamenta, a da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih mjesta u Vladi Federacije sarajevskih teoretičarima ne znači ništa. Orijentalist i profesor arapskog jezika Esad Duraković otišao je toliko daleko da je ustvrdio kako je Schmidt poslan da ‘dokusuri Bosnu’, da je islamofobičan te da je ovo ‘rat protiv muslimana’ u BiH”, zaključuje ovaj stranački portal.