Helez poručio Dodiku: ‘Dobit će po nosu’

“NATO savez je velika vojna alijansa i, ukoliko oni žele a mi ispunimo standard, postat ćemo članica ovog saveza”, izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez gostujući u programu BIR televizije.

Istakao je da je naša zemlja ubrzano krenula da ispunjava ono što su joj obaveze u reformskom procesu prema NATO savezu. Da li određena politička opcija podržava ili ne podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu, to za sada, kako kaže ministar, nije presudna stvar.

Ovom prilikom istakao je i da BiH ima dobar standard kada je u pitanju obuka vojske koja može odgovoriti najzahtjevnijim operacijama i zadacima.

“Pokušavamo nabaviti opremu i pojačati odbrambene mehanizme. Ustvari, mi naše Oružane snage usklađujemo s NATO standardima i na dobrom smo putu. Ali, u NATO savez se prima konsenzusom. Mi moramo praviti dobre diplomatske odnose s državama kojih se pitaju oko ulaska u NATO savez, to su članice, njih 31. Jedan dio političara iz manjeg bh. entiteta se ne slaže da idemo u NATO savez. Međutim, slažu se, ali kada tu bude Srbija”, kazao je ministar Helez.

Naglasio je i da veliki broj političara iz Rs želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO saveza, te pojasnio da ulazak u NATO nije samo vojno pitanje, nego i ekonomsko i političko.

Smatra da bi ulazak u NATO donio vojnu sigurnost i stabilnost državi, a što bi rezultiralo i sigurnijim okruženjem za strane ulagače.

“Bosna i Hercegovina najbolje funkcioniše kad se ne miješaju susjedi ili neko drugi. Zato je najbolje da nas ostave na miru, da mi kreiramo svoju sudbinu kako mi želimo”, naveo je Helez, prenosi SlobodnaBosna.ba.

Osvrnuvši se na prijetnje Milorada Dodika o otcjepljenju Rs, secesiji i podjelama, poslao je jasne poruke, te kazao “da će svako dobiti po nosu ko krene u avanturu otcjepljenja u BiH”.