“Hadžibajrić nije mogao sam, podržavala ga je Trojka; Sila Bogu nije mila”

 

Haris Zahiragić, SDA zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine na Facebooku je prokomentarisao hapšenje načelnika Starog Grada Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića.

Zahiragić ističe da je SDA Stari Grad jedina opozicija u kontinuitetu od 10 godina,

Status prenosimo u cjelosti bez intervencija.

“S obzirom da živim, a samim tim i djelujem (i) na području opštine Stari Grad, dobio sam puno upita građana i svojih glasača o novonastaloj situaciji vezanoj za načelnika opštine. Ibrahim Hadžibajrić je na poziciju načelnika u aktualnom mandatu izabran uz podršku NBL-a, SDP-a, NIP-a i NS, na osnovu čuvenog “Sarajevskog dogovora”. Bez obzira na to, želim da vjerujem da će Sud, prema pravu i propisima, a ne prema politici, utvrditi sve činjenice i okolnosti u slučaju Ibrahima Hadžibajrića, te donijeti pravednu presudu.

Istinska vadavina prava i odgovornost su potrebni ovom društvu kao lijek. Istina, veoma je indikativan momenat hapšenja Ibrahima Hadžibajrića u vezi sa krupnijim političkim procesima, ali treba biti iskren neke od stvari koje možemo saznati u medijima, javna su tajna već godinama u Starom Gradu. Sila Bogu nije mila. Uprkos tome, ne smatram adekvatnim način privođenja načelnika, a pogotovo državne službenice, koju su zavezanu i sa spuštenom glavom, kao da se radi o serijskom ubici, doveli pred kamere.
To je show i predstava, a koja ovom društvu neće donijeti ništa dobro, osim bespotrebnog ponižavanja osumnjičenih.
Ukoliko su krivi, kaznu će odrediti sud, a javnost će svakako donijeti svoj sud.
Lično sam svoj politički put započeo u Opštinskom odboru SDA Stari Grad.
Iako nikada nisam obnašao nikakve funkcije, niti sam se ikada kandidovao na lokalnom nivou, bio sam, a i dalje jesam, dio tima koji je na sve devijantne pojave u Opštini Stari Grad ukazivao godinama.

Kako kroz rad na terenu, tako i u organima vijeća putem naših vijećnika.
Neki od naših vijećnika su čak podnosili krivične prijave, potpisivali ih i javno ukazivali na razne probleme naše Opštine.
Iako poštujem presumpciju nevinosti, jer sam to dužan kao pravnik, te iako sam svjestan, ponavljam, kako je momenat hapšenja načelnika Starog Grada indikativan, ne mogu a da ne istaknem kako je u opštini Stari Grad SDA zapravo jedina prava opozicija u kontinuitetu već 10 godina…
Kako posljednjih 10 godina, tako i danas, u rukovodstvu općinskog vijeća, sjede kadrovi Trojke, a koji su glasali za sve ranije budžete i mnoge, danas sporne, odluke…
S tim u vezi, Ibrahim Hadžibajrić šta god da je radio, ništa nije mogao raditi sam, nego je za razne poslove imao podršku općinskog vijeća, pa samim tim i oni (Trojka) trebaju snositi barem političku odgovornost, a ne licemjerno se ograđivati od svog kandidata za načelnika”, napisao je Zahiragić.

Podsjećamo, Ibrahimu Hadžibajriću je sarajevski kantonalni sud odredio jednomjesečni pritvor jer njega i druge uhapšene u akcoji “Start” Tužilaštvo KS tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije SKY, ako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada konvertibilnih maraka, saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.