GRAŠAK ČUVA ZDRAVLJE: Otklanja umor, popravlja raspoloženje, reguliše pritisak..

 

Grašak nije samo skromno, obično povrće! Ovi maleni dragulji predstavljaju obilje hranjivih sastojaka i zdravstvenih blagodati.

Zdravstvene dobrobiti graška

Visoka koncentracija vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata u grašku pruža važne zdravstvene prednosti koje se kreću od održavanja zdravlja očiju do zaštite od određenih vrsta karcinoma.

Zdravlje očiju

Grašak sadrži karotenoide lutein i zeaksantin. Ovi hranjivi sastojci pomažu u zaštiti vaših očiju od hroničnih bolesti, poput katarakte i starosne degeneracije makule. Lutein i zeaksantin djeluju kao filteri štetne plave svjetlosti, što doprinosi katarakti i degeneraciji makule.

Zdravlje probavnog trakta

Grašak je bogat kumestrolom, hranjivom tvari koja igra ulogu u zaštiti od raka želuca. Studija iz 2009. godine urađena u Mexico Cityu pokazala je da je dnevni unos graška i ostalih mahunarki smanjio rizik od raka želuca za 50%. Grašak je također bogat vlaknima, što pomaže u kretanju hrane kroz vaša crijeva radi lakše probave.

Imuno zdravlje i protuupalna svojstva

Grašak je prepun antioksidansa koji pomažu u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Slijede hranjive sastojke u grašku koji djeluju kao antioksidanti:

Kontrola šećera u krvi

Grašak je krcat vlaknima i proteinima koji pomažu u regulaciji načina probave škroba. Proteini i vlakna u grašku usporavaju razgradnju ugljikohidrata i pomažu u kontroli šećera u krvi. Studije pokazuju da prehrana bogata proteinima smanjuje šećer u krvi nakon obroka kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Grašak takođe ima nizak glikemijski indeks. To znači da je manja vjerovatnoća da ćete naglo skočiti u šećeru u krvi nakon što ih pojedete.

Zdravlje srca

Upala i stres izazvani slobodnim radikalima (oksidacija) mogu doprinijeti stvaranju plaka duž zidova krvnih žila. Omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u grašku pomažu u smanjenju oksidacije i upale i sprečavaju stvaranje plaka.

Pored toga, magnezijum, kalijum i drugi minerali koji se nalaze u grašku mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska.

Izvor: webmd.com