Glas Amerike: Izetbegović za osam godina u Predsjedništvu se nije pojavio u Vašingtonu, ostaje bez međunarodnih saveznika

Glas Amerike je na društvenim mrežama napravio snimak, gdje su pokazali neke značajne elemente trenutne politike Stranke demokratske akcije, koju predvodi Bakir Izetbegović.

Oni ukazaju kako Bakir Izetbegović za odlazak u opoziciju optužuju strance, dok visoki predstavnik Kristijan Šmit to negira. Dalje navode da Bakir Izetbegović nema mnogo saveznika na međunarodnoj sceni.

SAD mu nisu prioritet
– Tokom osam godina kao član Predsjedništva, nije se nijednom pojavio u Vašingtonu. Time je poslao poruku da mu SAD nisu prioritet, iako su doprinijele stvaranju ključnih državnih institucija poput OSA-e i Oružanih snaga BiH, uvele sankcije Dodiku, Čavarima i drugima za opstrukcionizam i narušavanje Daytona, te obučavaju i opremaju Oružane snage BiH – navode iz Glasa Amerike.

Podsjećaju, da je Bakiru Izetbegoviću prioritet Turska, pa je Erdoan bio kum na svadbi Izetbegovićeve kćerke, ali dodaju da Turska nije uvodila sankcije, niti usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali ni zalagala za jačanje institucija BiH.

Usamljen i u BiH
Ističu da Erdoan ima dobre odnose i sa Dodikom i da će najvjerovatnije poslati Bajraktar Srbiji.

– Za razliku od Izetbegovića, Čovića podržava NATO i članica EU – Hrvatska, a Dodik je izgradio odnose sa Mađarskom koja ga štiti od EU pritiska. Izetbegović je usamljen na međunarodnom planu, a sve više je usamljen i u samoj BiH. Članovi napuštaju SDA, a sve manje je prilika za stvaranje koalicija – navode oni.