GDJE JE ZAPELO: Probijen i drugi rok a presuda Novaliću i drugima još uvijek nije napisana…

Sud BiH je 5. aprila ove godine izrekao prvostepenu osuđujuću presudu tadašnjem premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugooptuženima – suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Novalić je tada osuđen je na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19. Solak je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata, a Hodžić na pet zbog zloupotrebe položaja. Također, presudom je naređeno da firma “Srebrena malina” mora platiti i odštetu u iznosu od 200.000 KM.

Sa ovom presudom nije se slagao predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu Branko Perić, koji je čak napisao i izdvojeno mišljenje iako to nije praksa u Sudu BiH.

Nakon što je presuda izrečena, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH sudija je dužan izraditi/napisati presudu u roku od 15 dana nakon objave. Međutim, sudija Goran Radević koji je bio zadužen za pisanje presude, ovaj posao nije izvršio u propisanom roku pa je zatražio dodatni rok od 30 dana.

No, ni to nije bilo dovoljno. Prema posljednjim informacijama portala Istraga, i ovaj dodatni rok je prošao a sudija Goran Radević nije napisao presudu.

Stoga je, prema informacijama portala Istraga, sudija Radević ponovo zatražio dodatno vrijeme za pisanje presude. Zašto se toliko odugovlači sa pisanjem presude te kada bi eventualno taj posao mogao biti okončan, još uvijek nije poznato.