GAVEZOVA MAST: Ovako se pravi NAJBOLJA mast na ovim prostorima!

 

Gavez je biljka koja se dugo vremena na našim prostorima koristi za bolove, upale, i razne ostale bolesti kože i kostiju.

Iako je jedna od najljekovitijih biljaka treba biti oprezan jer se u njoj nalazi mnoštvo aktivnih materija među kojima postoje i one koje su otrovne.

Baš zbog tih otrovnih supstanci gavez se ne koristi za internu upotrebu, ali se za spoljašnju upotrebu itekako koristi. Broj i količina aktivnih materija u gavezu se mijenja u zavisnosti od starosti biljke, pa je pogodno poznavati kada cvjeta i kada prolazi.

Korijen gaveza se vadi u proljeće ili ranu jesen, dok se cvijet bere za vrijeme cvjetanja, u periodu od maja do avgusta.

Listovi gaveza veoma dobro zadržavaju vlagu i suše se sporije od nekih drugih biljaka, pa je potrebno malo duže čekati. Kada se osuše, spakujte ih i čvrsto zatvorite posude da ne bi ulazio vlažan vazduh.

Iako su listovi dobri za korišćenje, uglavnom se više koristi korijen gaveza jer on ima veću količinu potrebnih (ali i otrovnih) aktivnih sastojaka.

Gavez mast se priprema veoma jednostavno, a mi Vam iznosimo recept sa maslinovim uljem. Pored ulja se može koristiti i svinjska mast, ali mi Vam iz iskustva preporučujemo maslinovo ulje.

Sastojci koje trebamo:

3dl hladno cijeđenog maslinovog ulja
150g usitnjenog korijena gaveza (svjež ili suv)
70g pčelinjeg voska
Priprema se ovako:

Zagrijati maslinovo ulje i u njega dodati 150g usitnjenog korijena gaveza. Miješati to sve zajedno nekoliko minuta da gavez počne da pušta svoje supstance.

Nakon toga poklopiti ostaviti da se hladi minimalno tri sata. Zatim procijediti tu smjesu i lagano je zagrijavati uz dodavanje voska.

Miješati sve dok se vosak ne istopi i sjedini sa smjesom, nakon toga ostaviti da se malo prohladi i u tečnom stanju sipati u teglice ili koje već posude želite.

Jedna napomena: Gavez mast se koristi za liječenje rana, upale, giht, prelome, reumatoidni artritis, natečene i upaljene vene.

Ova mast je veoma ljekovita kada se koristi na pravi način, međutim, pošto gavez sadrži i otrovne materije, jako je bitno da se mast ne nanosi na otvorene rane, posjekotine i slično.

Takođe, ne preporučuje se pretjerivati sa njenom upotrebom.

Izvor: verywellhealth.com