FADIL NOVALIĆ DOBIO PRAVNU BITKU: Ustavni sud FBiH poništio Zakon o vanrednom usklađivanju penzija

Ustavni sud je u svom obrazloženju naveo da postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

Ustavni sud FBiH, odlučujući o zahtjevu bivšeg Premijera FBiH Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, donio je presudu da on nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Ustavni sud je u svom obrazloženju naveo da postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je prošle godine na vanrednoj sjednici Zakon o usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Novoizglasani zakon je predložio delegat Ivo Tadić kao što ga je u istom tekstu predložio Zijat Mušić, zastupnik u Zastupničkom domu u kojem je prihvaćen mjesecima prije, tada u formi prijedoga.

Prema Tadićevim riječima tada, Zakonom se ispravlja nepravda jer primjenom Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, isplaćene mirovine vojnim osiguranicima, umirovljenim do 28. februara 2018. godine, drastično su veće od mirovina njihovih kolega istog ranga umirovljenih od 1. marta te godine.

Tokom delegatske rasprave u Domu naroda, tada je bilo i mišljenja da s glasanjem treba sačekati do odluke Ustavnog suda FBiH od kojeg je Federalna vlada zatražila ocjenu već ranije, nakon što je prijedlog ovog zakona odobrio Zastupnički dom.

Sada su ova mišljenja dobila na značaju jer je Ustavni sud donio presudu kojom je obrazložio da ovaj zakon ipak nije u nije proveden u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Direktor Zavoda Penzionog i invalidskog osiguranja FBiH Zijad Krnjić tim povodom poručio je za Klix.ba da će ova odluka biti jasno provedena.

Krnjić je istakao da su oni ipak u skladu sa Zakonom u upravnom postupku donijeli zaključak o obustavi postpuka dok se Ustavni sud FBiH ne očituje.

“Ustavni sud FBiH se sada očitovao, sve je jasno. Zakon od početka ne važi jer se nije mogao provoditi. Zaključak o obustavi postupka se odnosi na korisnike koji su tužili redovnim sudovima i sudovi su potvrdili da je zaključak ispravan i da se pričeka odluka Ustavnog suda”, poručio je Krnjić.

Naglasio je da se to u pravu zove odlaganje primjene zakona dok se ne riješe prethodna pitanja.

“Nije zakon ‘odbijen od nekoga’ , nego je bilo prethodno pitanje ustavnosti. Redovni sudovi su potvrdili da je to ispravno da se sačeka s primjenom dok se Ustavni sud ne očituje”, naveo je.

Na kraju poručuje da će se sada provoditi zakon kakav je bio i do sada.

“Taj zakon je sada poništen i stavljen van snage i imamo sistem sa ostalim propisima koji se primjenjuju prilikom penzionisanja koji su predviđeni zakonom, te će biti kako je bilo do sada”,