EVO KAKO DA SMANJITE VISOK KRVNI PRITISAK POMOĆU JABUKOVOG SIRĆETA: Savet doktora Nenadića!

 

Visok krvni pritisak nastaje tako što se kroz čitavo telo uvećava otpor prolasku krvi kroz najsitnije krvne sudove, arteriole.

Ovaj problem mogu da izazovu stres, nezdrava ishrana ili nervna napetost, ali i hemijski sastojci u krvi. Ali, bez obzira kakvi su razlozi nastanka, visoki krvni pritisak mora da se leči kako ne bi došlo do velikih komplikacija.

Nutricionista Nenadić smatra da nam veće količine proteina u ishrani neće škoditi, ako pri tome koristimo jabukovo sirće, jabuke, brusnice ili ceđene sokove od ovog voća.

“Kada je krv normalna i ima normalnu gustinu, ona lako prolazi kroz najsitnije krvne sudove i tada je krvni pritisak normalan, ali kada je krv gusta i prolazi kroz krvne sudove otežano, onda dolazi do povišenog krvnog pritiska,” tvrdi Nenadić.

Narodna medicina u tim situacijama predlaže:
– Piti svaki dan čašu vode u kojoj su razmućene dve supene kašike jabukovogo sirćeta. (Tekst se nastavlja ispod)

– Treba smanjiti unos proteina i masnoća životinjskog porekla.

– Izbaciti rafinisani šećer i brašno, meso i preterane masnoće.

– Obična kuhinjska so je veoma opasna za povišen krvni pritisak. Ona privlači i zadržava tečnost, zato osobama koje imaju povišen krvni pritisak se preporučuje da hranu ne sole puno.

– Med deluje potpuno suprotno od vode. Ako ga uzmemo uz svaki obed, on će izvući suvišnu tečnost iz krvi, smanjujući pritom krvni pritisak, a svojim umirujućim delovanjem, smanjiće svaku napetost nervnog sistema.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: stil.kurir.rs