Erdoan upozorio Švedsku i Finsku: Ako dođe do zamajavanja vraćamo se na početni stav

Erdoan je istakao kako je Turska uvijek bila na istaknutom mjestu unutar NATO-a svojim doprinosom toj organizaciji, čija je jedna od najstarijih i najvažnijih članica

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je u petak kako su Švedska i Finska zemlje u procesu poziva za članstvo u NATO-u, te niko ne treba sumnjati da će se Turska vratiti na početni stav u slučaju bilo kakvih zamajavanja.

Erdoan je danas govorio u Istanbulu na svečanosti dodjele diploma polaznicima turske vojne akademije, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama. Jedan od tema bila je i članstvo Švedske i Finske u NATO-u, tačnije memorandum koji su pomenute zemlje postigle s Turskom.

Navodeći da je NATO i dalje najvažnija, sveobuhvatna i najučinkovitija sigurnosna organizacija na svijetu, uprkos tome što je u centru raznih rasprava već 70 godina od svog osnivanja, Erdoan je istakao kako je Turska uvijek bila na istaknutom mjestu unutar NATO-a svojim doprinosom toj organizaciji, čija je jedna od najstarijih i najvažnijih članica.

– No, jasno je da zemlje s kojima smo već neko vrijeme saveznici unutar NATO-a ne podržavaju u dovoljnoj mjeri i ne razumiju osjetljivost Turske za borbu protiv terorizma i zaštitu svojih granica – poručio je Erdoan.