Energetska bomba:recept star 6000 godina.

Recept za pastile datira iz doba prije 6.000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i Bliskom istoku, neki ga zovu i grčki doručak.

Ova ljekovita poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerojatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima dobre ljekovite karakteristike.

U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje Heleninim, ratnicima pre odlaska u bitku kako bi imali energije i snage za teške napore i borbu. Pasteli se spominju u drevnim egipatskim zapisima gdje ga uzimaju žene kako bi stimulisale hormonske žlezde.

Šta je zapravo pasteli?
Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sve korisne sastojke i između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijum, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svi sastojci ključeva za zdravlje i funkcioniranje organizacije.

Prema istraživanjima, kombinacija koja stvara sinergiju ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoće u krvi, naročito odnosa LDL I HDL holesterola. Pasteli će idealno djelovati na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodna energija i snaga za teški fizički i psihički rad.

Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i nakon 3 nedjelje redovnog konzumiranja. Nova studija “Clinical Journal of Nutrition” potvrdila je da se koristi meda i susama za smanjenje depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrže čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečava razvoj raka i drugih teških oboljenja.Potrebno je:
– 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)
– 300 grama prirodnog medaPrije stavljanja susame u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka (med i tahini) su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješaju, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lješnjaka ako želite.

Napravite kuglice ili neke vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele semenke susama. Kuglice poređajte na neki poslužitelj i stavite u frižider. Kuglice pastelije stoje u frižideru, kao lijek, ali i poslasticu je potrebno uzeti 2-3 kuglice dnevno. Iako je vrlo ukusna poslastica, budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

https://nasakuhinja.org/