EMMANUEL MACRON POLAKO MIJENJA MIŠLJENJE: “Spreman sam da razmotrim evropsku perspektivu BiH”

“Stabilnost zapadnog Balkana je apsolutno ključna i jasno je da smo tokom jednog od naših posljednjih sastanaka Evropskog savjeta savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu”, rekao je, između ostalog, Macron.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se sa slovenačkim premijerom Robert Golobom. Macron je govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu dotakao se i Bosne i Hercegovine.

Macron je naveo sljedeće:

“Stabilnost zapadnog Balkana je apsolutno ključna i jasno je da smo tokom jednog od naših posljednjih sastanaka Evropskog savjeta savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu. Mislim da je ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije na kraju francuskog predsjedavanja (EU) bilo ključno za otključavanje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se Bosna i Hercegovina sada nalazi u situaciji sasvim jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu. Dakle, potpuno sam na raspolaganju za potpunu diskusiju da razmotrimo prijedlog gospodina premijera (Goloba) i koji su ga iznijele neke kolege sa jednom perspektivom i jednim ciljem na mojoj strani – moramo pružiti maksimalnu šansu da stvoriti mir i stabilnost u regionu. I jasno je, ako slušamo, da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabilizuju ne samo Bosnu i Hercegovinu već i najbliže susjede i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je evropska perspektiva dio paketa sa uslovima da se to popravi, potpuno sam spreman da to razmotrim”, rekao je Macron.