EFENDIĆEVA PORUKA BH. PATRIOTAMA: “Ne možete institucije dati nekome ko je otvoreno protiv države”

Manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i 31. godišnjice bitke za oslobađanje brda Žuč održana je preksinoć u dvorani “Ramiz Salčin”.

Prisutnima se obratio Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i lider Stranke za BiH, koji je naglasio da je značajno obilježavati ovaj datum i sjećanje na Armiju Republike BiH.

– Pogledajte danas Bosnu i Hercegovinu, kako izgledaju dijelovi gdje je odbranila Armija RBiH. Samo je tu demokratija, samo tu nema dvije škole pod jednim krovom. Sve ono što nije branila Armija RBiH veliko je pitanje danas koliko je to istinska BiH za sve njene građane. To je časna Armija jer na najteže zločine genocida nije odgovarala istom mjerom, nije činila genocid, nije pravila koncentracione logore, nije rušila tuđe vjerske objekte, nije pravila masovne grobnice. Oni koji su branili državu imaju vrijednosti na kojima se može praviti budućnost – rekao je Efendić.

Dodao je da je u istoj dvorani obilježen Dan Armije RBiH, 15. april, kada se obratio general Atif Dudaković.

– Sutradan Sud BiH, koji njemu sudi za navodne ratne zločine, njega poziva zbog obraćanja, da ga ponovo pritvore zato što je govorio o onome što je bila BiH. Kako mi dođosmo do toga i čiji je to Sud koji našeg generala danas sudi, koji je osudio generala Sakiba Mahmuljina, koji je sve heroje Armije poredao po nekim optužnicama. Kako stigosmo da imamo Sud koji ima cilj da sve izjednači, da izjednači Armiju RBiH i one koji su BiH napadali? Da nije bilo generala Dudakovića ne bi bilo BiH, ne bi bilo ni tog suda. Prevarili su nas – istakao je Efendić.

– Ona riječ kompromis, kad god je neko kaže, da znate neka je prevara u pitanju. I moramo se toga dobro čuvati. Mi smo se odrekli himne BiH, BiH šuti, njena himna jedina nema teksta, odrekli smo se zastave BiH u ime nekog jedinstva, nekog dogovora. Formirali smo institucije koje danas sude one koji su odbranili BiH. Formirali smo poresku upravu, plaćamo porez, tim porezom upravljaju oni koji bi danas srušili BiH. Moramo dobro otvoriti oči. Gdje je bila Armija RBiH, narod koji je branio, onakva BiH kakvu su branili, ona bi nam danas svima trebala o jedino je pravo rješenje – dodao je Efendić.

Kazao je da “ovo što pokušava praviti međunarodna zajednica sa onima koji su otvoreni rušitelji BiH neće nas dovesti do zelene grane, do pravog rješenja”.

– Moramo dobro otvoriti oči u budućnosti. To nam se desilo jer nismo dobro otvorili oči. Nije nebitno kome dajete institucije BiH. Ne možete ih dati nekome ko je otvoreno protiv države. Zato je važno da budemo potpuno budni i danas 30 godina nakon agresije – poručio je Efendić.