Efendić: Nedavno sam imao sastanak sa Izetbegovićem, ali novi lider SDA treba biti neko mlad

Lider Stranke za BiH Semir Efendić gostovao je jutros na jutarnjem programu BHRT-a gdje se osvrnuo ne nadavna hapšenja visokih funkcionera u našoj zemlji, ali i političkih dešavanja.

Na samom početku svog gostovanja kod Zvonka Komšića, Efendić je prokomentarisao hapšenja Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake. On smatra da je to dokaz da je pravosuđe pod kontrolom politike.

“U pitanju je neka kampanja. Ono za šta ih se tereti su aktivnosti koje su se događale prije nekoliko godina To pokazuje da naše pravosuđe ipak ima veze sa politikom, oni su trebali raditi svoj posao u to vrijeme kada se to desilo. Naše pravosuđe ne interesuje kako je nestala Fabrika duhana Sarajevo koja je ‘nestala’ nakon 125 godina postojanja”, kaže Efendić.

Ističe također da je neophodno poštovati presumpciju nevinosti, jer nije nerijedak slučaj da se do sada dešavalo da neko bude uhapšen, a nakon što dokazi nisu isuviše čvrsti – bude pušten na slobodu.

Smatra da je sve ovo, na neki način, igra sa javnošću za šta je primjer uzeo kada je pomoćnica načelnika Hadžibajrića Alma Destanović uhapšena pognute glave. Smatra da to nije bilo potrebno. Pita se, također, da li sva ova hapšenja pokazuju da ne postoji nikakav kriminal u Zapadnoj Hercegovini već samo u Sarajevu.

O tome što je Alma Čolo nedavno napustila SDA, Efendić kaže da za sada nije izrazila želju da bude članica i Stranke za BiH, ali da bi – ukoliko bi izrazila želju – za nju imalo mjesta.

“Za svaku stranku je poželjno da ima više žena, ona je sigurno neko ko ima određeni rejting i renome, Nisam upratio konkretno njene razlog, ali je razumijem. Nažalost, mislim da je veliki problem za SDA bilo učešće Sebije. Veliki je to teret i SDA to nije uspjela prevazići”, mišljenja je Efendić.

Istakao je da Stranka za BiH, sa dva ministarka mjesta, ostaje kao dio vlasti u Kantonu Sarajevo. Međutim, smatra da se vlast u kantonu ne treba samo gledati politički, već se na prvom mjestu trebaju staviti problemi građana.

Komentarisao je potom i vlast na nivou Federacije BiH.

“Mislim da su Vijeće ministara i Vlada FBiH povezani, ovo je vrijeme ili mandat Čovića. On je dobio priliku da bude gospodar postizbornih djelovanja. Mi smo govorili da trebamo pregovarati sa opozicijom u RS-u, ali oni nisu htjeli jer je Čović htio sa Dodikom”, tvrdi Efendić i dodaje da su predstavnici Trojke održali puno sastanaka sa Čovićom bez prisustva Stranke za BiH i NES-a.

Nije zadovoljan dosadašnjim radom Vijeća ministara i kaže kakao nema naznaka da će oni i u budućem periodu postići neki rezultat.

Vezano za nedavna “prepucavanja” sa Vojinom Mijatovićem, Efendić kaže da obojica ne vjeruju u katarzu, a smatra da Mijatović nije postigao nikakav rezultat u RS-u pa je sada došao djelovati u FBiH.

Za kraj, kazao je da je prije desetak dana imao sastanak sa Izetbegovićem.

“Prije desetak dana sam bio sa Izetbegović, razgovarali smo ukupnoj političkoj situaciji i rekao sam svoje mišljenje i rekao da SDA treba provesti kongres”, iznio je Efendić i dodao kako je Izetbegoviću rekao i da smatra da Sebija Izetbegović ne bi trebala biti dio političkih odluka.

Dodao je i da mu je žao što je SDA istjerala sve one koji su bili ozbiljni konkurenti za novog lidera stranke. Ne misli da je to Šemso Mehmedović, jer misli da novi lider SDA treba biti neko mlad i energičan.