EDIN FORTO PODRŽAO ČOVIĆEV PROJEKT: Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – Imotski upisana u mrežu EU koridora

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je sa još pet regionalnih ministara te predstavnicima Evropske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unapređenju mapa transevropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinansiranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar – Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Bosanskog Novog prema Hrvatskoj, pruga Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regionu i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinansiranje dionice brze ceste Jajce – Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu – Pogoricu – Sarajevo – Unsko-sanski kanton sa Hrvatskom i Slovenijom. Projekat Jajce – Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju ministar Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini.