DŽAFEROVIĆ ZA TRT WORLD: “BiH ima Izborni zakon, od Schmidta očekujem da ne napravi nikakvu grešku!

“2. oktobra treba da održimo izbore, ti izbori će biti održani, u njima će učestvovati svi i bit će priznati od svih. Ne vidim nikakvog razloga za bilo kakve drugačije odluke, bilo koga unutar BiH. Mi imamo Izborni zakon koji uređuje pitanje održavanja, kod nas se izbori održavaju po zakonskom automatizmu. Zakonom su tačno propisani rokovi i obaveze svih koji učestvuju. Pravo je zapravo svih da učestvuju, hoće li učestvovati ili neće to je njihova stvar. Prema onome što sada vidiomo unutar BiH, sve su se političke stranke prijavile na izbore. Tako da očekujem da se izbori održe bez ikakvih posebnih problema i da se nakon toga implementiraju rezultati izbora”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u intervju za turski javni servis na engleskom jeziku TRT WORLD.

Komentarisao je zahtjeve za promjenom izbornog zakona i prijetnjama ukoliko do toga ne dođe u skladu sa interesima HDZ-a.

“Postoje političke stranke koje misle da bi Izborni zakon trebao da izgleda drugačije, HDZ to misli i insistira sve vrijeme da se izmjeni zakon onako kako HDZ to želi. To je neprihvatljivo i ne bih sada ulazio detaljno u elaboraciju elemenata tog kompletnog pitanja. Postoji SNSD koji blokira i bojkotuje rad državnih institucija, sada učestvuje sada ne učestvuje u radu, prijeti secesijom djela BiH koji se zove Republika Srpska. To jesu problemi sa kojima se susrećemo i živimo, ali izbori će biti održani onako kako je to zakonom propisano. Izborni proces je otpočeo i ništa se u ovoj državi neće dogoditi izvan Ustava BiH i zakona po kojima BiH trenutno funkcionira. Mogu pričati šta god žele te političke snage koje bi željele vidjeti veći stepen podjeljenosti BiH u teritorijalnom i etničkom smislu, ali u svojim nakanama neće uspjeti. Izbori će se održati i izbori će biti implemenitirani”, rekao je Džaferović i dodao:

“Suština je da mi imamo sve zakonom uređene stvari potrebene za održavanje izbora i za njihovu implementaciju. To što se neko u BiH ne slaže sa onim što je zakonom propisano pa traži nešto drugačije, to je njegov problem. Mnoge se stvari ne sviđaju ni meni unutar BiH, pa ih poštujem jer je zakon tako propisao. Dakle elementarna je stvar da svi moramo poštovati zakon.”