Dramatične snimke broda u plamenu, tri turista vode se kao nestali (VIDEO)

Troje britanskih turista vode se kao nestali nakon što se ronilački brod kojim su krstarili u nedjelju zapalio u blizini egipatske obale Crvenog mora, saopštile su lokalne vlasti.

Još 12 britanskih državljana spašeno je zajedno s 12 egipatskih članova posade i prebačeni su na sigurno u obližnje ronilačko odmaralište Marsa Shagra, oko 21 km sjeverno od grada Marsa Alam, navodi se u saopštenju iz ureda guvernera i izvora sigurnosti, prenosi Guardian.

Požar je izazvao električni kratki spoj na brodu, koji je nazvan Hurricane i korišten je za putovanje od 6. juna u području sjeverno od Marsa Alama, navodi se u saopštenju.

Pokrenuta je potraga za preostala tri britanska turista, čiji identitet nije otkriven.

Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju bijelu istoimenu motornu jahtu u plamenu na moru, dok se gust dim izvija u nebo.

“Vidjeli smo dim iz broda, bio je oko 9 km od plaže. Obližnji brod ih je spasio i iskrcao”, rekao je Ahmed Maher, voditelj ronjenja u selu Marsa Shagra.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je u kontaktu s lokalnim vlastima u vezi s incidentom i pružanjem podrške uključenim državljanima.

Brodske nesreće sa smrtnim ishodom nisu uobičajene u Egiptu. Godine 2021. čamac se prevrnuo u jezeru u blizini grada Aleksandrije, sa najmanje pet mrtvih osoba, uključujući troje djece.

Godine 1991. potonuo je egipatski trajekt Salem Express – koji je plovio iz Saudijske Arabije u Egipat – pri čemu je poginula čak 471 osoba, većinom muslimanski hodočasnici.

Egipatska odmarališta na Crvenom moru kriju neke od najpoznatijih plaža u zemlji i popularna su među europskim turistima. Te plaže uživaju reputaciju odredišta za ronjenje s jednostavnim pristupom koraljnim grebenima s obale i mjestima za ronjenje koja nude raznolik morski život.