DRAMA IZA ZATVORENIH VRATA: Ko je direktora ZRAK-a nazvao “neotesankom” i zašto su uoči sastanka s Nerminom Nikšićem reagirale sigurnosne agencije… (VIDEO)

Vršilac dužnosti direktora ZRAK-a Edin Čano stao je na crtu stečajnoj mafiji koja bi rado ugasila brend namjenske industrije u BiH, firmu ZRAK. Čano je uspio pokrenuti i vladu premijera Nermina Nikšića da ne dozvoli crni scenario koji su skovali njegovi prethodnici.

U razgovoru za Ljudski.ba Čano otkriva zašto su se uzbunile sigurnosne agencije prije dolaska Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića u firmu. Tokom sastanka je, kako kaže, postalo jasno da ZRAK ne smije proći ispod radara policije i pravosuđa jer se gašenjem firme vjerovatno pokušava „prikriti“ dugogodišnji kriminal, ali i zadovoljiti apetiti građevinskih i drugih lobija koji su oko bacili na vrijednu imovinu ove firme.

Čano je svjestan da je „na nišanu“ mnogih.

-Ja nemam razloga da se plašim i samo se Boga bojim jer radim ispravno. Od kada sam imenovan konstantno mi dolaze kontrole, provjeravali su sve moje papire u ZRAK-u, „pretresali klub u kojem sam potpredsjednik, provjeravali LOKOM. Nisu ništa našli, još su bili iznenađeni da ja ovaj posao radim bez nadoknade, za razliku od stečajnog upravnika koji će dobro naplatiti svoje nestručne izvještaje kojima pokušava opravdati nezakoniti stečaj i otkaze koje pokušava uručiti radnicima retroaktivno, pojasnio je Čano.

Kako su „nestajale“ mašine, koliko je podcijenjeno zemljište ZRAK-a, kako Vlada FBiH može pomoći i zašto treba prekinuti stečaj, pogledajte u nastavku: