Donosimo vam 15 najboljih biljnih LIJEKOVA ZA PLUĆA: Djeluju kod astme, bronhitisa, kašlja, čiste dišne puteve..

Duboko smo ušli u period kada haraju bakterijske i virusne infekcije, a ljudima je sve teže da se oporave od simptoma koji najčešće pogađaju respiratorni sistem.

Konvencionlna medicina je uvijek opcija, ali mi vam donosimo prirodne alternative.

Biljni lijekovi ne samo da jačaju zdravlje pluća, već i liječe infekcije iscjeljujući pluća u potpunosti.

Predstavljamo vam 15 najboljih biljnih lijekova za jačanje pluća:

Korijen sladića

Sladić je jedna od najpopularnijih biljaka za tretiranje pluća na svetu. Tradicionalna kineska medicina ga koristi u svojim formulama više nego bilo koju drugu biljku.

Sladić umiruje i omekšava sluzave membrane grla, a naročito pluća i stomaka, istovremeno pročišćavajući bilo kakvo zapaljeno sluzavo tkivo kojem je potrebna podrška imunog sistema.

On smanjuje iritaciju grla i djeluje kao sredstvo za iskašljavanje.

Upravo saponini iz ove biljke su odgovorni za razdvajanje šlajma u respiratornom traktu, tako da tijelo može da izbaci sluz. Jedinjenja iz korena sladića smanjuju bronhijalne grčeve i blokiraju ćelije slobodnih radikala koje stvaraju zapaljenje i sužavaju protok vazduha.

Ova jedinjenja takođe imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, zbog čega su odlična za borbu protiv plućnih infekcija.

Podbel

Podbel su tradicionalno koristili Indijanci hiljadama godina kako bi ojačali pluća. On pročišćava višak sluzi iz pluća i bronhija. On takođe umiruje sluzave membrane u plućima, pomaže kod astme, kašlja, bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Podbel se koristi u vidu čaja ili u vidu alkoholnog ekstrakta, takozvane tinkture.

Korijen oše (Ligusticum porteri)

Oša je biljka koja raste u Stjenovitim planinama i Indijanci su je tradicionalno koristili za jačanje pluća. Korijen ove biljke sadrži kamfor zbog čega spada u najbolje biljke za jačanje pluća.

Jedna od glavnih pogodnosti oše jeste što povećava cirkulaciju pluća, olakšavajući udisanje. Takođe, ona deluje slično kao antihistamin, umanjujući respiratorne iritacije kod sezonskih prehlada.

Timijan

Timijan je odličan za začepljena pluća. On stvara moćna antiseptička etarska ulja koja se klasifikuju kao prirodni antibiotici. Timijan je jako dobar protiv akni, mnogo bolji od skupih kozmetičkih krema.

Čaj od timijana je odličan za eliminisanje bakterija i virusa. Timijan se koristi za liječenje pluća odvajkada, a naročito za liječenje bakterijskih infekcija.

Origano

Origano sadrži brojne vitamine i nutrijente pogodne za imuni sistem, ali svoje primarne pogodnosti duguje karvakrolu i ruzmarinskoj kiselini. Oba ova jedinjenja deluju na smanjivanje zapušenosti nosa i smanjivanje histamina, pročišćavajući respiratorni trakt.

Ulje origana je odlično protiv opasne bakterija Staphylococcus aureus, bolje od mnogi konvencionalnih antibiotika. Origano ima toliko zdravstvenih pogodnosti da svako treba da posjeduje bocu organskog ulja origana u svojoj kući.

Lobelija

Lobelija je odlična za pročišćavanje disajnih puteva. Lobelin smanjuje količinu sluzi i sprečava zapušenost nosa.

Takođe, lobelija stimuliše nadbubrežne žlijezde da oslobađaju epinefrin, što omogućava lakše disanje. Pošto lobelija opušta glatku muskulaturu, ona je često sastojak mnogih lijekova protiv kašlja i prehlade.

Veliki oman (Inula helenium)

Veliki oman su koristili još stari Indijanci za raščišćavanje viška sluzi u plućima. Poznat je kao prirodni antibakterijski agens koji sprečava plućne infekcije. Preporučuje se kašičica biljke na šolju vruće vode, ali se konzumira i u obliku tinkture.

Eukaliptus

Eukaliptus, koji raste u Australiji, mnogi koriste zbog osvježavajuće arome koja pročišćava disajne puteve i umiruje iritaciju grla. Eukaliptus je čest sastojak lozengi i sirupa, a efektivnost duguje jedinjenju po imenu cineol.

Cineol ima brojne pogodnosti. On djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, sprečava zapušenost nosa i umanjuje iritaciju sinusa. Takođe, eukaliptus sadrži i antioksidante, što znači da djeluje kao podrška imunom sistemu.

Verbaskum (Verbascum thapsus)

I cvjetovi i lišće ove biljke se koriste u vidu ekstrakata za jačanje pluća. On uklanja višak sluzi iz pluća, čisti bronhije i smanjuje zapaljenja respiratornog trakta.

Čaj se može napraviti od jedne kašičice sušenog bilja i jedne šolje vruće vode. Takođe se nalazi i u obliku tinkture.

Lobarija (Lobaria pulmonaria)

Lobarija je lišaj koji raste na drveću i koji naizgled liči na plućno tkivo. Međutim, ne samo da liči na pluća, on ih takođe odlično i liječi.

Žalfija

Listovi žalfije imaju specifičnu aromu koja potiče od njenih etarskih ulja. Ova ulja odlično liječe probleme sa plućima i uobičajene prehlade.

Čaj od žalfije predstavlja tradicionalni lijek za bolno grlo i kašalj.

Bogata aromatska svojstva tujona, kamfora, terpena i salvena mogu da se iskoriste inhaliranjem čaja od žalfije.

Ljubičica

Samonikla biljka ljubičica, osim što je jedan od vjesnika proljeća i što lijepo izgleda koristi se i u ljekovite svrhe. Pomaže kod kašlja, upale pluća, upale bubrega i mokraćnog mjehura, upotrebljavamo ju protiv upale grla i bronhitisa, naročito ako se teško iskašljava sluz, a djelotvorna je i kod raznih kožnih bolesti.

Nana / menta

Menta i njeno ulje sadrže mentol, sastojak koji opušta glatku muskulaturu respiratornog trakta poboljšavajući disanje. Sušena menta obično sadrži mentol, menton, mentil acetat, mentofuran i cineol.

Ulje mente takođe sadrži manje količine limonena, pulegona, kariofilena i pinena. Mnogi koriste mentu kako bi smanjili zapušenost nosa, a ona je takođe i dobar antioksidant.

Lišće plantana (male banane)

Lišće plantana se hiljadama godina koristi za smanjenje iritacije sluzavih membrana. Mnogi njegovi sastojci imaju antibakterijska i antimikrobna stvojsva, a isto tako i antizapaljenska svojstva.

Istraživanja su pokazala da je efikasan protiv kašlja, prehlade i iritacije pluća. Lišće plantana ima dodatnu pogodnost što ublažava suvi kašalj.

Ove biljke su izvrstan prirodni lijek za pluća, probajte ih.

Izvor: webtribune.rs