ĐONLAGIĆ DEFINIRAO STAV DF-a: “Odgovor Dodiku i Čoviću je državotvorni blok SDA-SDP-DF, koji broji pola miliona glasova”

 

“Nema ko se nije začešljao da se utrpa u državnu i entitetsku vlast i pozicije. Posebno su glasni političari iz stranaka koje za nivo Parlamentarna skupština BiH i Parlament FBiH nisu među prve četiri, odnosno nisu pobjednici izbora. Žele kreirati lažnu percepciju kako jesu, kako su bitni, a zapravo broj osvojenih glasova jasno pokazuje da to nisu!

Dalje ću se osvrnuti samo na dio koji se tiče stvaranja parlamentarnih većina za nivo entiteta i države. Na kantone ne želim trošiti ovdje riječi, jer tu se vlast formira na osnovu potrebe rješavanja javnih usluga lokalnog karaktera, što se razlikuje od kantona do kantona.

Kada govorimo o rezultatima na državnom i entitetskom nivou, izborni pobjednici bosanskog političkog faktora su SDP, DF i SDA.
Na državnom nivou ove tri stranke zajedno imaju oko 470 hiljada glasova. Ovo su naprosto činjenice u onome kako su se izjasnili oni koji su izašli na izbore i glasali.

Broj od skoro pola miliona glasova za SDP, DF i SDA govori da su građani glasali za državu i njenu zaštitu iznad svega. Po meni, ključna poruka održanih izbora je upravo to: država i politička borba za očuvanje ključnih državnih institucija, i to Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Isto tako, dosta je vala i ponavljanja otrcane fraze od strane gubitnika izbora kako su HDZ i SNSD nezaobilazani u formiranju vlasti. To nije prava priča!

Stvaranje državotvornog bosanskog političkog fronta je jedini ispravan put. Ovo je prava i istinita priča!

Ovakav front u političkom smislu bi bio najmoćniji i najodgovorniji odgovor već najavljenom nastavku političkog saveza Čovića i Dodika, odnosno HDZ-a i SNSD-a.

Pravi politički pencilin savezu HDZ-a i SNSD-a može biti samo snažan politički savez bosanskog političkog fronta na liniji SDP, DF i SDA.

Ovo je strateški politički odgovor nasrtaju na suverenitet države i od strane Zagreba i od strane Beograda, te nasrtaju na cementiranje etničkih linija i podjela unutar države.
Ako se ne uspostavi bosanska politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji.

Bosanski politički front SDP, DF, SDA ima i natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bez HDZ-a.

Važno je istaći da su i građani na izborima za kandidatske liste za nivo državnog i entitetskog parlamenta najsnažniji podršku i dali strankama SDP, DF, SDA.

U entitetu Republika Srpska ove tri stranke su zajedno stale u važan politički projekat “Pokret za državu”! Sve tri stranke su osvojile direktne mandate poslanika u Narodnoj skupštini RS. Važno je ovo!

Jedini politički pencilin da se ublaži politička poluga između Čovića i Dodika je državotvorno, nadstranačko, političko savezništvo.

Ovo pitanje će odrediti buduću stabilnost države i njenih institucija. Svaka druga kombinacija, kakva god bude i ako se desi će još više osnažiti antidržavne politike iznutra i izvana.

Velika politička odluka je pred nama. Mnogo je kombinacija, strijelaca, pravaca, pojedinaca, stranaka, mešetara, lešinara, ali samo je jedan pravac ispravan.

Taj pravac se zove država Bosna i Hercegovina iznad svega!”, napisao je Đonlagić.

Tagovi:

dženan đonglaić