DOMAĆI KOZJI SIR: O njemu malo ko priča, a jedna je od najzdravijih namirnica koje možete pojesti…

 

Pišemo vam o moćima divnog kozjeg sira.
Kozji sir je sa svojim posebnim ukusom i teksturom stekao reputaciju jednog od najboljih sireva koji postoje.

On sadrži proteine koji se lako i brzo absorbuju u organizmu i direktno snabdijevaju mišiće potrebnom energijom i aminokiselinama.

Zbog toga se ovaj tip sira preporučuje sportistima i ljudima koji su često izloženi velikom fizičkom naporu.

Odličan je za osobe koje naporno treniraju i predstavlja savršeno izbalansiranu namirnicu za aktivne sportiste.

Evo za šta je zdrav i koji je njegov sastav:

Minerali

Veoma je bogat kalcijumom i fosforom, zbog čega je važan i dobar za zdrave i jake kosti.

Prema nekim zvaničnim istraživanjima, pokazalo se da konzumacija kozjeg sira može da predupredi oboljenja kostiju kao što su reumatoidni artritis i osteoporoza.

Ovi minerali su veoma važni za rast koštanog tkiva i jačanje skeletnog sistema. Njihova prisutnost je posebno značajna u tvrdim varijantama sira.

Selen i nizak nivo holesterola

Mladi kozji sir je izvrsna namirnica sa osobe sa problematičnim nivoom holesterola, osobe koje boluju od dijabetesa ili srčanih tegoba.

On sadrži mali udio holesterola i malu količinu natrijuma, a bogat je selenom.

Selen predstavlja veoma bitan antioksidans koji igra ulogu u procesu pretvaranja masnih naslaga u energiju i takođe je važan kao element koji smanjuje rizik od nekih srčanih oboljenja, kao i razvoja kancera.

Kozji sir ima veći udio selena nego kravlji.

Sadrži dobre kulture bakterija

Još jedno interesantno i ljekovito svojstvo kozjeg sira jeste njegova sposobnost prevencije od veneričnih bolesti. Bogat je korisnim bakterijama, koje sprječavaju infekcije i dobre su za cjelokupno zdravlje.

One podstiču razvoj drugih korisnih bakterija koje postoje u ljudskom organizmu i na taj način jačaju imuni sistem i pomažu organizmu da se lakše odbrani od pomenutih i njima sličnih bolesti.

Malo masti i malo kalorija

Kozji sir ima malo masti i malo kalorija, u odnosu na druge sireve. Zbog toga je prava namirnica za osobe koje žele da smršaju i da se pritom hrane zdravo.

U poređenju sa kravljim sirom, kozji sadrži više korisnih zdravih zasićenih masti, a ukupno je manje mastan. Takođe ubrzava metabolizam i pomaže bržem sagorijevanju masti.

Iako često slušamo opaske kako sirevi mnogo goje, kozji sir je najbolji izbor ako brinemo o kilaži, a uz to donosi i druge prednosti za zdravlje.

Isprobajte i vi ovaj sir.

Izvor: receptizajelo.com