Dodiku smetaju američki bombarderi koji će letjeti u BiH: “Pa obori ih Mile, neće oni preko tvoje Bosne preletavati”

Niz reakcija na Twitteru uslijedio je nakon objave lidera SNSD-a i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, kojem smetaju američki bombarderi koji će danas od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

– Najava preleta američkih bombardera za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici, zastrašivanje i agresiju naziva partnerstvom – napisao je Dodik sinoć na Twitteru, nako čega je izazvao lavinu komentara brojnih Twitteraša.

– Treba razmisljati na koji nacin da vecinsko stanovnistvo RS iskaze svoj stav tj. javno mnenje o ovom cinu koji nije nista do agresorska opresija i prijetnja koja se jasno identifikuje sa situacijom koja je prethodila agresorskom bombardovanju RS 1995. – napisao je jedan korisnik Twittera.

MiloradDodik koliko je Bošnjaka i Hrvata dalo saglasnost da idete kod Putina? Čisto onako pitam, da vidim jel tu ima kakve podjele… uslijedio je idući komentar.

– Reče “dašak svežeg vjetra sa Balkana” – još jedan je komentar.

– I to bas slučajno dok Srbi na Kosovu stradaju!! Dabogda se zaratilo pa da izginemo ko ljudi a ne da nestanemo kao zadnji jadovi – piše jedan Twitteraš.

– Pa obori ih Mile. Neće oni preko tvoje Bosne preletavati – još jedan je komentar.

Podsjetimo, niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH će sutra izvršiti dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga SAD u znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH.

Inače, Rockwell B-1 Lancer je američki strateški nadzvučni bombarder stvoren za vrijeme Hladnog rata i još je u službi američke avijacije. Avion ima promjenjivo krilo.