DODIKU OPET NIJE DOBRO: „Republika Srpska je država svih Srba, nastala na ideji naših slavnih predaka koji su pali…“

-Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Današnji dan, u kojem ću prisustvovati osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji, u kojem su sahranjene hiljade naših predaka, dan je kada dokazujemo da Srbi kao narod imaju jasnu svijest o tome, poručio je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

-Naši preci, kojima ćemo danas vratiti samo mali dio duga, su u oba svjetska rata odvođeni u logore i ubijani samo zato što su Srbi, poručio je Dodik na Twitteru.

-Mauthauzen, jedan od najozloglašenijih logora, postao je strašno stratište srpskog naroda u Velikom ratu, a svoje kapije pakla otvorio je i za desetine hiljada Srba i u Drugom svjetskom ratu sve do oslobađanja od strane američke vojske 5. maja 1945. godine.Razmjeru zla na ovom mjestu možda najbolje opisuje da se ovaj sistem koncentracionih logora sastojao od glavnog i 49 sporednih logora u kojima je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 12.800 Srba. U oba svjetska rata na svirep i zvjerski način u ovom logoru je stradala oko 21.000 naših predaka, rekao je Dodik.

Dodao je da ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene “stradalim precima” postoji skoro 100 godina.

– A od početka njene realizacije, 2014. godine, materijalno i na svaki drugi način podržavam izgradnju, svjestan da je ona, zajedno sa drugim spomenicima našim precima i njihovoj borbi za slobodu, svjetionik koji će nam obasjavati put u budućnosti jer ćemo zahvaljujući svemu što ova kapela predstavlja znati šta je bilo u prošlosti i iz toga učiti kako se ponašati u budućnosti. Republika Srpska je država svih Srba, ma gdje oni živjeli, jer je Republika Srpska nastala na ideji naših slavnih predaka koji su pali zbog slobode i za slobodu, ugrađujući u našu dušu ovu vrijednost kao gradivno tkivo života svakog Srbina, zaključio je Dodik