DODIKOVA MINISTRICA FINANCIJA NE ZNA KUD UDARA: “Rekla sam da ko ne vjeruje institucijama Republike Srpske, neka ode u instituciju BiH…“

Ministrica financija u Vladi bh. entiteta Republika Srpska Zora Vidović kazala je za režimsku ATV da su izjave mnogih načelnika i gradonačelnika neodgovorne nakon što im je usmjereno 15,5 miliona KM manje sredstava.

“Izjave mnogih načelnika i gradonačelnika su neodgovorne. Prikazano je ili neznanje ili je namjerno tako iznošeno. To ozbiljni ljudi ne smiju sebi da dozvole. Nedavno smo imali Skupštinu opština i gradova i obrazložila sam im zašto je došlo do pada, jer do sada opštinama je usmjereno manje 15,5 miliona KM ili 10,8 odsto, ali isto toliko usmjereno je manje budžetu što je 46,5 miliona KM, a sve opštine 15,5 miliona. U narednom periodu očekujemo da će te akcize od duvana stizati i da će priliv po tom osnovu biti veći. Treća stvar zbog čega je došlo do umanjenja je povećan budžet BiH. U tom budžetu koji je povećan za 150 miliona, Srpska učestvuje sa 52 miliona. Taj dio koji je skunut u jednom potezu za januar, februar i mart, što na je veoma umanjilo prihod za april od PDV-a. Po tom osnovu budžet je izgubio oko 12 miliona, a opštine oko 2,9 miliona KM”, kaže Vidović.

Kazala je da se tada počela širiti negativna priča kako budžet zadržava sredstva od opština.

“Rekla sam na toj skupštini da ko ne vjeruje institucijama Republike Srpske, neka ode u instituciju BiH, a to je UIO da pogleda koliki je priliv, koliko je potrošeno, koliko je došlo u Srpsku. Ako želi da vidi kako se usmjerava novac opštinama i putevima, neka dođe u trezor Republike Srpske. Čim dođe priliv, iste sekunde se prazni. Mi smo imali dosta visoke obaveze u ovom tromjesečju što se neće tako nastaviti. Imamo u ovoj godini dosta visoku otplatu obaveza od međunarodnih finansijskih institucija. Imamo 423 miliona KM. To su sve projekti koji su urađeni u Republici Srpskoj. Objasnila sam i opštinama da se ne misli da su to krediti podignuti za budžet. Tu nema nijedne marke. Jer međunarodne finansijske institucije ne finansiraju budžet, samo projekte. To je 131 projekat koji je finansiran iz tih sredstava i to se sada otplaćuje. To su vodovodi, kanalizacije, škole, fakulteti, bolnice. To kandiduju lokalne zajednice, zadužuje se Republika Srpska i gradi se. Sve je to doprinijelo kvalitetu života u Republici Srpskoj”, tvrdi Vidović.

“Imamo još devet kredita iz SFRJ i tu imamo oko 300 miliona KM duga. Tu su engleski, pariški klub, sve međunarodni investitori. Taj dio je pripao nama i mi to moramo platiti. Ali naravno, to je sve nešto što smo mi radili i gradili. Da se to ne povezuje sa obveznicama koje su prodate u Beču. To nije spoljni dug. To je nešto što budžet otplaćuje i nema veze sa opštinama. Mislim da smo to dobro razjasnili, možda neki nisu ni bili toliko upućeni, ali su namjerno plasirali takve vijesti”, kaže Vidović.