DODIK ZAKRVAVIO SA EVROPSKIM INVESTITORIMA: “Mogli smo graditi autoput i bez sredstava EBRD-a i EU!”

Pokazali smo da smo sposobni da možemo upravljati ovako velikim projektima i želim što prije da se završi ova dionica autoputa”, rekao je Dodik naglašavajući da će RS sigurno napraviti autoput bez obzira na EU i njihove finansijske institucije.

Prva završena dionica autoceste na koridoru 5C u Republici Srpskoj, od Johovca do Rudanke, otvorena je jučer ceremonijom koja se na kraju svela na politička prepucavanja između predstavnika EBRD-a i EU s jedne te zvaničnika Republike Srpske, s druge strane.

Dionica duga 6,1 km završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona eura.

Tim povodom, Evropski partneri su objavili da vlasti i porezni obveznici u RS nastavljaju uživati koristi koje donose vrlo povoljni finansijski uslovi koji se nude za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podupire EU.

– Pružanjem podrške uvezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU, koje je najveće u svijetu, uz projekte autocesta na koridoru 5C, koje podržava EU, nastaju dodatne ekonomske koristi, a putovanje postaje brže i sigurnije.

Uspjeh koji predstavlja završetak dionice Johovac – Rudanka ostvaren je uprkos političkoj nestabilnosti u BiH, koja predstavlja rizik za buduća ulaganja EU u infrastrukturu. Finansiranje EU za dva infrastrukturna projekta u RS na koridoru 5C i dalje su obustavljena zbog političke krize, navodi se u saopćenju koje se nije dopalo čelnicima Republike Srpske.

“Da li ćemo i kada završiti izgradnju autoputa odluku donosi Republika Srpska i niko drugi”, rekao je ljutito Radovan Višković, premijer Republike Srpske, pozivajući evropske partnere da se izjasne da li će ili neće finansirati nastavak tog projekta.

On je istakao da je sa šest kilometara koridora 5C, Republika Srpska došla do 112 kilometara autoputa te da će treću i četvrtu fazu autoputa spojiti u jednu i u komadu graditi preostala 33 kilometra ovog koridora kroz RS.

“Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da je RS taj dio autoputa mogla uraditi i bez sredstava EBRD-a i EU te da ništa nije besplatno i da će RS taj novac vratiti.

“Pokazali smo da smo sposobni da možemo upravljati ovako velikim projektima i želim što prije da se završi ova dionica autoputa”, rekao je Dodik naglašavajući da će RS sigurno napraviti autoput bez obzira na EU i njihove finansijske institucije.