DODIK SE OBRUŠIO NA USTAVNI SUD: “ONI POKAZUJU DA BIH NIJE DRŽAVA VEĆ PROTEKTORAT”

Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo se obrušio na Ustavni sud BiH, u svojoj objavi na društvenoj mreži Twitter.

Kako je napisao, predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić “ako želi da taj sud bude profesionalan u svom radu, onda bi trebalo da se pridržava Ustava BiH, a ne da donosi potpuno neustavne odluke”.

“Ustavni sud BiH je od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH”, napisao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika RS-a u Ustavnom sudu BiH”.

“Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sjede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dijela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovdje žive. Zato im stranci i zakazuju sjednice”, istaknuo je Dodik.

Podsjetio je da je Narodna skupština RS-a usvojila i zaključak u kojem su pozvali sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH te su predložili donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sjedili stranci.

“Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju?”, poručio je Dodik.