Dodik pred zgradom Predsjedništva BiH ponovo negirao genocid

“Ili će Bosna i Hercegovina biti ustavna, ili je neće biti, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnje sjednice. On je dodao da ostaje principijelan kada je stav prema visokom predstavniku u pitanju, on je lažan, još jednom je ponovio.”

“Mi smo za ustavnu BiH. Ili će biti ustavna ili je neće biti”, rekao je Dodik novinarima.

Odgovarajući na konstatacije da će rješenje ukoliko bude nametnuto pogodovati i SNSD-u pri formiranju Doma naroda u FBIH Dodik kaže:

“Deset i više godina se govori o Izbornom zakonu, sve je to propalo, ozbiljan napor koji smo vidjeli nije dao nikakav rezultat, sada se neko ko nema mandat upliće da napravi novu konfuziju, “, rekao je Dodik.

Kojovića nazvao “konvertitom”

Pri tom je visokog funkcionera Naše stranke Predraga kojovića koji je prvi objavio informaciju o mogućem nametanju odluke nazvao “konvertitom”, a predstavnike političkih partija koji kako kaže podržavaju odluke koje im odgovaraju, a protiv su onih koje im ne odgovaraju da imaju podanički mentalitet.

“Pojavljuju se konvertiti poput onog Peđe, pa oni prvo napadnu, da bi došla lavina kako će izaći na ulice. Visoki predstavnik je lažna figura”, rekao je član Predsjedništva.

Dodik se osvrnuo i na razgovor sa stranačkim kolegom Christiana Schmidta.

“Pričao sam sa njemačkim predstavnikom, pitao sam ga znate li šta je vladavina prava, zacrvenio se, pričao je kako je Schmidt dobar čovjek, vjerovatno jeste, on nije legalan”, rekao je.

Još jednom je ponovio da Republika Srpska neće provesti ništa što Christian Schmidt nametne, te da se njegove odluke neće objavljivati u Službenom glasniku.

Komentarišući samu sjednicu Predsjedništva, Dodik je optužio da dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić sinhronizovano koče projekte u Repbublici Srpskoj, između ostalog i izgradnju gasovoda

“Dva člana Predsjedništva djeluju sinhronizovano na pozicijama sarajevske Bošnjačke politike, protiv Hrvata i SRepublike Srpske. Mi već deset godina čekamo tu vrstu priče oko izgradnje gasovoda, mislim da se radi o patološkom pristupu da se onemogućava projekat koji treba da obezbjedi redovno snadbjevanje gasa jednom dijelu građana BiH, u RS”, rekao je Dodik.

Na koncu se zahvalio kolegama iz Predsjedništva koji su podržali njegovor dogovor iz Izraela o usvajanju definicija pojma antisemitizam.

Na pitanje kako komentariše godinu dana provođenja Zakona o negiranju genocida, član Predsjedništva je još jednom negirao genocid, kazavši da misli ono što je i ranije mislio.

Podsjetimo, bivši Visoki predstavnik BiH – Valentin Inzko je 23.07.2021 nametnuo dopune Kaznenog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida:

„Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u Zakonu.