DODIK ODGOVORIO BEĆIROVIĆU: “Nada se da će naći nekoga u EU da završi muslimanske ratne ciljeve”

U reakciji na izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, a povodom povlačenja sudije Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je “Republika Srpska starija od Ustavnog suda BiH tri godine”, ističući da je “nekadašnja BiH sastavljena od Republike Srpske i FBiH 1995. godine, te stoga nijedna njena institucija nije starija od nje same, niti dijelova iz kojih je sastavljena”.

– Ustavni sud BiH je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine, a Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. godine, dakle, Denis Bećirović ne iznosi ni tačne informacije. Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH tri godine. Denisu Bećiroviću nije teško da se na ovakav paušalan, neozbiljan način bavi politikom u kojoj je za sve našao krivca u meni, pa sam ja kriv i što sunce zalazi i što se ide u penziju – rekao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je “Ustavni sud BiH stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta” i to što je pozvao Christiana Schmidta da “počne da štiti Dejton”, Dodik je odgovorio da je pozivanje s mjesta člana Predsjedništva BiH da interveniše visoki predstavnik “refleks prošlosti i nasljeđe prošlosti iz koje muslimani ne mogu nikako da izađu, pa ni Bećirović”.

– Ako je visoki predstavnik, pa i ovaj nelegalan i nelegitiman, vlast kojoj se obraća, preporučujem mu da ujutru podnese ostavku i izvini se svojim biračima što ih je slagao. Pod izgovorom čuvanja institucija, koje usput budi rečeno funkcionišu bez ijednog akta, pa čak i bez Zakona o Ustavnom sudu, Bećirović u stvari pokušava da kazni one za koje nema ni pravnu ni političku argumentaciju. Nada se da će konstantnom vikom proizvesti reakciju nekoga u EU, a onda i naći nekoga da završi muslimanske ratne ciljeve. Koliko energije se troši ni na šta, umjesto da se sjedne i nakon skoro 30 godina usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se iz Ustavnog suda udaljile strane sudije, koje su ružno svjedočanstvo o kolonijalnom statusu BiH – rekao je Dodik.

Podsjetimo, Denis Bećirović je danas pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da, kako je kazao, napokon počne štititi Dejtonski mirovni sporazum i sankcionira odgovorne za antidejtonske poteze.

– Dovođenje u pitanje funkcionalnosti najznačajnijih državnih sudskih organa otvara put ka anarhiji i razgradnji ustavnog poretka. Vrijeme je da se Milorad Dodik i njegovi sljedbenici zaustave prije nego što bude kasno za očuvanje mira i sigurnosti u zemlji i regiji – naglasio je Bećirović.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan 1964. godine, dok bh. entitet RS kao administrativno-teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini postoji tek od 21. novembra 1995. godine.

– Dakle, Ustavni sud BiH je stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta. Ustavni sud BiH nije „okupacioni sud“, kako to neutemeljeno tvrdi predsjednik bh. entiteta RS, već legalni sudski organ države Bosne i Hercegovine koji je puno stariji od administrativno-teritorijalne jedinice RS.

Imajući u vidu najnovije opasne antidejtonske poteze rukovodstva bh. entiteta RS, kao član Predsjedništva BiH, pozivam zemlje EU da hitno razmotre set dodatnih sankcija protiv političkog rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS i predstavnika političkih subjekata koji neodgovornim djelovanjem ugrožavaju nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine – zaključio je Bećirović.