Dodik na sjednici saznao da mu je Britanija uvela sankcije, a onda je bijes istresao na opoziciju

Dok traje sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Velika Britanija je obavijestila o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. To je vidljivo razljutilo člana Predsjedništva BiH koji je odmah bijes zbog novog razvoja događaja istresao na opoziciju u RS-u.

Odmah po objavi britanskih sankcija za dvoje najviših zvaničnika iz Republike Srpske, Milorad Dodik je izašao za govornicu u NSRS-u, pročitao pred svima vijest Klix.ba o sankcijama, a zatim krenuo u jedno zamršeno narativno putovanje u kojem je vrlo često mijenjao teme i vidno uznemiren otpuhivao sa govornice.

Prije nego što je pročitao vijest, kazao je: “Ja nemam nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji, a nisam tamo ni bio 10 godina”.

Nakon toga je mirno pročitao izjavu britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss koja je objasnila zašto im uvode sankcije, navodeći da su njene riječi vrlo slične onima koje o sebi čuje iz SDA.

Posebnu priliku za spektakl očigledno je vidio u tome što je u saopćenju britanskog ministarstva napisano da se sankcije uvode “lideru bosanskih Srba” zbog čega se okrenuo poslaniku NSRS Senadu Bratiću, koji je bošnjačke nacionalnosti i rekao mu:

“Evo, mi smo bosanski Srbi, a vi ste kao Bošnjaci, izborili ste se za takvu međunarodnu klasifikaciju”.

Nakon toga je “opleo” po opoziciji koja ga je prozvala zbog pozitivnog glasanja Svena Alkalaja u UN-u o izbacivanju Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Uz udaranje po govornici i zajapureno puhanje, Dodik je u nekoliko minuta promijenio toliki broj tema da ga nije bilo lako ni upratiti.

“Tri čovjeka iz vrha PDP-a ima nekretnine u Londonu, ja nemam”, poručio je Dodik i nakon još nekoliko različitih tema o kojima nije imao nikakav razlog da priča na posebnoj sjednici NSRS-a, sišao sa govornice.

Izvor : https://www.klix.ba/