DODIK JOŠ UVIJEK NIJE PRIZNAO PORAZ: Mjesta u kojima je SNSD do sada suvereno vladao promijenila politički smjer…

 

Birači u deset lokalnih zajednica u Republici Srpskoj promijenili su politički stav na ovogodišnjim opštim izborima i većinski podržali kandidata za predsjednika onih stranaka koje su na tim istim adresama prije četiri godine upisale izborni poraz.

U trci za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike, učestvovao je 31 kandidat. Najveća borba je, kao i u ranijim izbornim ciklusima, vođena, a još nije završena, između kandidata iza kojih su stali vladajući blok i opozicija, piše “Glas”.

Ključni rivali na opštim izborima 2018. bili su Željka Cvijanović, kao kadar SNSD-a i stranaka iz vladajuće koalicije, te Vukota Govedarica kao funkcioner SDS-a, odnosno kandidat opozicionog Saveza za promjene. Ove godine, 2. oktobra, u tim najvažnijim ulogama su se našli Milorad Dodik (SNSD) i Jelena Trivić (PDP).

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Dodik ima prednost od oko 30.000 glasova, a analiza stanja u opštinama i gradovima u Srpskoj, uključujući i rezultat u Brčko distriktu, pokazuje da je Trivićevu pobijedio u ukupno 46 lokalnih zajednica. Isti rezultat je, s druge strane, upisala i Cvijanovićeva prije četiri godine, iz čega se vidi da su kandidati opozicije Trivićeva i Govedarica u oba izborna ciklusa odnijeli pobjedu, prema trenutnim pokazateljima za ovogodišnje izbore, u 19 opština i gradova.

SNSD preuzeo od opozicije:

* Doboj

* Vukosavlje

* Donji Žabar

* Han Pijesak

* Sokolac

Opozicija preuzela od SNSD-a:

* Prnjavor

* Teslić

* Derventa

* Osmaci

* Milići

Zanimljivo je, međutim, da je Dodik ove godine pobijedio u pet sredina gdje je prije četiri godine na opštim izborima pobjedu odnio Govedarica, ali je istom mjerom uzvratila i Trivićeva. Ona je, naime, pobijedila Dodika na pet adresa gdje je 2018. godine Cvijanovićeva bila bolja od Govedarice.

– Dodik je kao kandidat SNSD-a pobijedio u Doboju, Vukosavlju, Donjem Žabaru, Han Pijesku i Sokocu, gdje je Govedarica odnio pobjedu 2018. godine, dok je Trivićeva od SNSD-a preuzela Prnjavor, Teslić, Derventu, Osmake i Miliće – pokazuju trenutni, nepotvrđeni izborni podaci CIK-a BiH.

Republika Srpska ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Izborna pravila definišu da se kandidati biraju iz svih konstitutivnih naroda, a predsjednik postaje onaj koji dobije najveći broj glasova. Dva kandidata koji se po broju osvojenih glasova nalaze na drugom i trećem mjestu biraju se za potpredsjednike.

Pored kandidata koji su prijedlozi parlamentarnih partija sa sjedištem u Srpskoj kao što su, osim Dodika i Trivićeve, i Radislav Jovičić (DNS), Neđo Đurić (SPS) te drugih među kojima su i Senad Bratić u ime Pokreta Država, Davor Pranjić kao izbor hrvatskih stranaka sa HDZ-om na čelu, na glasačkom listiću bilo je i ukupno 17 nezavisnih kandidata.

Preliminarni podaci CIK-a pokazuju da je Bratić, koji je dugogodišnji poslanik u republičkom parlamentu, najbliži fotelji potpredsjednika Srpske iz reda bošnjačkog naroda sa osvojenih više od 10.500 glasova, a za petama mu je nezavisni kandidat Ćamil Duraković koji je nekada bio i načelnik Srebrenice.

Mrtva trka je i za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda i to između Pranjića i Ivana Begića, bivšeg PDP-ovca, koji je na izborima nastupao kao nezavisni kandidat.