Dobrobit ljudi nije primarna ni Kurtiju ni Vučiću: Italija reagovala na nerede na Kosovu

Italijanska premijerka Giorgia Meloni na Twitteru je izrazila sućut talijanskim vojnicima u skopu KFOR-a koji su ozlijeđeni u sukobima sa Srbima na Kosovu. Ustvrdila je i da je ono što se događa na Kosovu “potpuno neprihvatljivo” te da daljnje napade neće tolerirati.

– U ime mene i vlade izražavam iskrenu sućut vojnicima talijanske nacionalnosti koji su ozlijeđeni tijekom nemira na Kosovu. Također oštro osuđujem napad na misiju KFOR-a u kojoj sudjeluju vojnici drugih država. Ono što se događa je potpuno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerirati daljnje napade na KFOR. Ključno je izbjeći daljnje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve strane odmah zauzmu korak unatrag kako bi doprinijele smanjenju napetosti. Talijanska vlada se snažno zalaže za mir i stabilnost Zapadnog Balkana te ćemo nastaviti surađivati sa svojim saveznicima. Potvrđujem talijanskim vojnicima svoju privrženost i snažnu zahvalnost vlade na izvanrednoj profesionalnosti i hvalevrijednom duhu službe koji pokazuju u svakoj prilici, napisala je Meloni.

Albanski načelnici Zubinog Potoka i Zvečana sutra neće ići u svoje urede u zgradama tih općina.

Nakon nemira na sjeveru Kosova, oglasio se gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir, koji je za RTK izjavio da neće ići u općinske prostorije, dodavši da je takvu odluku donio i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, prenosi prištinski portal Demokracia.

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je da na sjeveru Kosova nisu održani organizirani mirni skupovi, već su to bili “prosvjede ekstremista pod režijom službenog Beograda”.

– Grafiti srpskog nacionalističkog, šovinističkog i pro-kremaljskog karaktera, zajedno s maskiranim ekstremistima koji izvode napade, vandaliziraju i napadaju sve što nije srpsko, glavni su pokazatelji motiva nasilnih akcija, stoji u priopćenju vlade Kosova.

Bivši ambasador SAD-a u Srbiji, Michael Kirby, ocijenio je da dobrobit stanovništva na sjeveru Kosova nije glavni faktor u razmišljanju ni za premijera Kosova Albina Kurtija ni za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.