DIJETA KOJA SKIDA 10 KILOGRAMA NA POTPUNO ZDRAV NAČIN: Ključ je u namirnici koja je lijek za cijeli organizam

Umoru razanih dijeta teško je odabrati pravu, dok je sve više onih koje su nezdrave, a koje dovode do izgladnjivanja ne dajući pozitivne rezultate.Jedna od zdravijih namirnica, a koja je odličan saveznik kad je gubljenje kilograma u pitanju jeste heljda.

Konzumiranjem heljdine kaše koja važi za jedan od najzdravijih obroka može donijeti zapanjujuće rezultate. Osim što pomaže u gubitku kilograma, dokazano je i njeno ljekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak.

Čaj od heljdinog cveta ima ljekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvetova heljde leči aterosklerozu krvnih sudova. Kao što smo napomenuli, posebno je značajna u gubitku kilograma, a dijeta koja se bazira na konzumiranju ove namirnice nakon 2 nedelje može dovesti do gubitka od 7 do 10 kilograma, a ujedno očistiti organizam i odmoriti želudac i creva.

Princip dijete

Uvečer, zrno zaliti ključalom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo ključalom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 2 čaše vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu. Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutru je spremna za upotrebu. Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli ( jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Uz vodu možete piti i zeleni čaj.

Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 solje dnevno, bez šećera. Poželjno je da poslednji obrok obavite 4 sata pre spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina. U toku dana možete uzimati voće i povrće ( jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suve šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak.. Bez soli i drugih začina. Dijeta sa heljdom nije gladovanje, pa zato ne bi trebalo da imate osećaj gladi. Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte odmah da se merite, sačekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).