DF uputio u proceduru zahtjev za smjenu Sanje Vlaisavljević

Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predao je u parlamentarnu proceduru zahtjev za smjenu ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH, Sanje Vlaisavljević zbog, kako navode, skandaloznih i uvrijedljivih izjava o potrebi za rehabilitovanjem ratnih zločinaca.

“Smatramo da je na navedeni način g-đa Sanja Vlaisavljević direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u medijima ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića i svih ostalih ratnih zločinaca namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavaljanje funkcije ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

 

“Jako je dobro to rekla, jako je dobro to rekla. Da je on odlužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu? Ne, šta ćemo? Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, ajmo sad ostaviti po strani državne funkcionere. Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odlužili. Oni moraju biti rehabilitovani. Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kaću da oni koji odluže kaznu moraju biti resocijalizovani i rehabilitovani”, kazala je Vlaisavljević u programu N1 referišući se na izjave Lidije Bradare o ratnim zločincima.