DF pozvao Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u BiH: Morate pojasniti građanima

Demokratska fronta je danas održala pres konferenciju u Sarajevu povodom mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kako su zaključili na današnjoj pres konferenciji, Demokratska fronta se oštro protivi najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. godine.

“Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat. Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt”, kažu iz DF-a.

Demokratska fronta će se, kako su naveli, za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrijednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama. Demokratska fronta poziva OHR da poštuje svoje obaveze pravne naravi, a gospodina Schmidta da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH.

“DF se zalaže za poštivanje svih odluka Suda iz Strazbura, ali upozoravamo da odluke koje idu izvan toga nećemo mirno posmatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se prije svega osjećaju Bosancima i Hercegovcima”, navode.

Demokrastka fronta smatra da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rješenja koja vode u definitivnu entičku podjelu države.

“Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rješenja koja nas vode u podjelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na odbranu države. Demokratska fronta poziva visokog predstavnika gospodina Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu i pojasni građanima pod čijim utjecajem planira da nametne izmjene Izbornog zakona koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba”, zaključuju iz DF-a.