DEVIĆ: “SDA NIJE HOMOFOBNA STRANKA, ALI OVAKO NE MOŽE! BOŽJI ZAKONI IZNAD SVIH!”

U Sarajevu, simbolično – ispred Narodnog pozorišta, održana je konferencija za novinare Kantonalnog odbora Stranke demorkatske akcije, na kojoj su se prisutnima obratili skupštinski zastupnici Mahir Dević te Haris Zahiragić.

Razlog je subotnji događaj, kada je nag čovjek izvodio performans, za kojeg se poslije ispostavilo da je slovenački glumac Marko Mandićkoji je performans izveo u sklopu festivala Zvrk piše RadioSarajevo.

Mahir Dević: Božji zakoni iznad svih

Dević je pitao zašto se “relativizira i obmanjuje javnost” te je podsjetio i na nedavni stav članice Naše stranke o ezanu, mada su se ispred ove stranke ogradili od ovih informacija.

“Ko će se izviniti stotinama hiljada građana kojima taj ezan ne smeta?”, upitao je Dević.

Poručio je još i kako “SDA nije homofobna stranka”.

Dodao je i da su, prema provjerenim informacijama koje posjeduje, “sarajevski policajci u večernjim satima čuvali privatne zabave koje su organizirali učesnici i organizat Povorke ponosa”.

SDA je tražila odgovor od nadležnih o ovome, a poručili su i novinarima da pitaju MUP o ovome.

“Mi ne želimo da goli ljudi na ulicama Sarajeva zaskaču naše građane, povlače ih za ruke i takve slike šalju našoj djeci”, poručio je Dević te dodao da su zakoni jasni, te se tako ne može šetati ni na većini plaža.

“Ja kao otac četvero djece ne želim da moja djeca gledaju takve nemile scene. To je bilo u organizaciji Vlade KS i ona mora preuzeti odgovornost za to što radi, za njih je uvijek neko drugi odgovoran”, nastavio je Dević.

Na kraju je završio riječima:

“Ako pitate mene, kao zastupnika, kao čovjeka, da li podržavam Povorku ponosa? Ne podržavam jer ona nije u skladu s Božjim zakonima. Kao što sam rekao, otac sam četvoro djece i Božji zakoni su iznad svih drugih.”

A onda je pred novinare izašao Zahiragić, počevši svoj govor riječima “ono je bila organizacija sodome na ovom trgu”.

Haris Zahiragić: Ne može javno sodoma i gomora

“Javnost i građani KS, ali i BiH, bili su uznemireni scenama koje su imali priliku vidjeti”, govorio je on, kazavši kako su sarajevske vlasti, “od silne kulture i umjetnosti, organizirali sodomičnu manifestaciju.”

“Oni su potpuno goli šest sati izvodili različite performanse što je uključivalo međusobno uriniranje, ganjanje gospođa koje su nečije majke, supruge…općenje s voćem i povrćem. Ja sam došao, pozvao policiju i to je završeno”, opisivao je Zahiragić dešavanja od subote.

Podsjetio je i kako su prekršajnu odgovornost snosili samo glumci, kazavši kako se sve dogodilo na Trgu ispred Pozorišta, koristeći rekvizite Pozorišta, na festivalu Narodnog pozorišta Sarajevo.

“To znači da vlast u KS želi da pomjera granice prihvatljivog u ovom društvu”, stava je Zahiragić, koji tvrdi kako su mu umjetnici u subotu rekli kako “probijaju četvrti zid.”