DEMOKRATSKI, NEMA ŠTA: Kongresi SDP-a BiH i Naše stranke, očekuje se…

Subota je u znaku stranačkih kongresa – Izvještajnog SDP-a BiH i Izvještajno-izbornog Naše stranke.

Po svemu sudeći, na predsjedničkim pozicijama ostat će aktuelni čelnici Nermin Nikšić i Edin Forto.

Nikšiću produženje mandata

Osmi redovni Kongres SDP-a BiH bit će izvještajnog karaktera, a ujedno će iznjedriti i informaciju termina održavanja unutarstranačkih izbora.

Očekuje se da aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću bude produžen mandat, s obzirom da, prema važećem Statutu SDP-a, ne može biti izabran i treći uzastopni put na tu funkciju. A da bi Nikšiću bio produžen mandat, neophodno je da Kongres usvoji neophodne izmjene stranačkog Statuta.

Iako se u javnosti špekulira o imenu novog predsjednika SDP-a BiH, Nikšić bi na čelnoj poziciji ipak mogao ostati do perioda nakon lokalnih izbora 2024. godine.

Forto bez protukandidata

U velikoj sali Parlamenta BiH danas će biti održan Kongres Naše stranke na kojem će biti biran predsjednik, potpredsjednici i članovi Glavnog odbora.

Kandidat za predsjednika je aktuelni čelnik Naše stranke Edin Forto, dok su kandidati za potpredsjednike Alen Girt (vijećnik u OV Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini ZDK), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Gradskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini KS).

Na dnevnom redu naći će se i izmjene i dopune Statuta Naše stranke te Programska deklaracija.