Da li će doći do raskola u DF-u zbog Vlade HNK: Funkcioneri se ‘prepucavaju’ na društvenim mrežama

Demokratska fronta je pred potpunim raskolom, a jedan od razloga je formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, DF je bio dio bloka zajedno sa SDP-om i Narodom i Pravdom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a koji su odlučili da uđu u pregovore s HDZ-om za formiranje Vlade. Prema izjavama zvaničnika se činilo da je sve bilo blizu dogovora, a onda su u DF-u preko noći promijenili mišljenje.

Šta su radili funkcioneri iz TK?
Interesantno da je dan prije promjene mišljenja Kantonalni odbor DF-a HNK donio odluku da ostaju dio bloka.

Brzo su počela nagađanja da je na tu odluku odluku utjecala centrala stranke, ali i dio visokih zvaničnika iz Tuzlanskog kantona, a sve što se poslije dešavalo je samo potvrda takvih tvrdnji.

Prvo je Arman Zalihić iz Kantonalnog odbora SDP-a HNK rekao da je SDA vršila direktan pritisak na rukovodstvo DF-a i da su uz pomoć Begića, Mešalića i Đonlagića na sve načine pokušali blokirati izbor nove Vlade.

Reakcija Mikulića
Nakon svih ovih dešavanja reagovao je i Zoran Mikulić, savjetnik Željka Komšića iz Mostara, ali i član Skupštine HNK, koji je kritikovao stranačke kolege iz Tuzlanskog kantona.

– Što Tuzlaci slavodobitno cvjetaju k’o… ma, mislim da zato kiša i pada ovako dugo – napisao je Mikulić, a u komentaru je objavio link objave Mahira Mešalića, koji je označio i Zlatana Begića te napisao da DF u HNK ostaje u opoziciji.

Inače, Tuzlanski odbor DF-a je od ranije već poznat po bliskosti sa SDA, s obzirom na to da su dugogodišnji partner u ovom kantonu, dok su na drugoj strani svjesni da bi djelovanje u opoziciji i blokada imenovanja nove Vlade bili samo u interesu Stranke demokratske akcije.