ČUVENI RECEPT OD ŽIRA: Lijek za štitnu žlijezdu i mnoge zdravstvene tegobe

 

Naše bake su odavno znale da žir ima mnoga ljekovita svojstva. Danas vam donosimo recept kako da napravite napitak koji liječi štitnu žlijezdu i poboljšava krvnu sliku.

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima korisno dejstvo na štitnu žlijezdu, a budući da poboljšava i krvnu sliku, samim tim utiče i na zdravlje čitavog organizma.

Kafa od žira se lako pravi. Treba da napravite zalihu mljevenog žira i kuhate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde, a za one koji su malokrvni, može i dvaput dnevno.

Zreli žir se oguli i samelje u mašini za mljevenje mesa ili nekom jakom blenderu, a u tom slučaju ga prvo izdrobite.

Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skufati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što je ovaj napitak potrebno procijediti. Možete piti tako, a možete i dodati malo šećera i mlijeka.

Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju, koja je posljedica gubitka ili nedovoljnog unosa gvožđa u organizam, otklanja rahitičnost kod djece i adolescenata.

Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima, reguliše probleme s probavom, pomaže kod spoljnih i unutrašnjih hemoroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.

Istraživanja su pokazala da žir sadrži mnoge aktivne materije koje nisu dovoljno iskorišćene u farmaceutskoj industriji, a najvažnije je njegovo bogatstvo mineralima poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.

Napravite i vi svoju kafu od žira.

Jako je korisna!

Izvor: telegraf.rs