Čudesna moć karanfilića: Uništava kandidu, ublažava bolove i reguliše pritisak!

Moćan je saveznik u borbi protiv mnogih bolesti

Karanfilić ili klinčić je specifična začinska vrsta drveta koja raste u tropskim krajevima Azije.

Reč je o zimzelenom drvetu koji je visoko 12 metara, a sušenjem cvetova nastaje aromatični začin.

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 najvažnijih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji su fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).

Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, koji je nakorisniji kuvan, ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg glasa.

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Deluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Primena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, te u dijetetici kod brojnih zdravstvenih tegoba“, kaže nutricionista Olja Martinić i dodaje:

„Eugenol jača imunitet i ima jako protivupalno delovanje, pa je u tom smislu karafilić namirnica doprinosu boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno delovanje. Kod kuvanja je jako važno da ga ne raskuvate, i pritom je temperatura puno bitnija od vremena kuvanja.

Nutricionista Branimir Dolibašić dodaje da je velika njegova primena u preparatima za spoljšanju upotrebu, kao eterično ulje, sastojak kreme ili ulje.

Sušene pupoljke stavite u vodu na 60 Celzijevih.
Čim osetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja i da je gotov.
Ostavite da se ohladi i spreman je za upotrebu.

U stomatologiji ima primenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima takođe za spoljnu primenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi upotrebljavaju njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije. Reč je o supernamirnici punoj antioksidativnih i protivupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima, kaže on.

Stručnjaci naglašavaju da ga zbog snažne arome ne treba jesti puno.

Tajna je u umerenosti

„Intenzivna organoleptička svojstva ‚čuvaju‘ nas od preterivanja konzumiranja hrane. Ona količina koju dodajemo u kompot ili čaj je nekoliko karanfilića na 1-2 litre tečnosti“, kaže nutricionista Olja Martinić.

„Kao i druge biljne materije, karanfilić nije lek. Ima blago stimulativno delovanje. Treba znati njegovo mesto. Puno se više koristi u obliku ulja, a manje kao začin, jer šteta može značajno poboljšati ukus hrane. Recimo, sveži sir začinite karanfilićem i dobićete sasvim novi ukus. Možete ga dodati i sladoledu „, zaključio je Dolibašić.

 

Izvor: stil.kurir.rs