CRVENE TAČKE PO TIJELU NISU POPUCALI KAPILARI: Ukoliko krvare može biti problem, evo o čemu se radi

Mnogi na tijelu imaju ove crvene izbočine, ali da li ste se nekada zapitali šta one predstavljaju i da li su opasne?

Najprepoznatljiviji je angiom u vidu mladeža, koji se javlja u vidu male izbočine na tijelu. Najčešće su crveni, a mogu biti i plavi, crni ali i kombinacija ovih boja.

Kako starimo, tako se uvećava i njihov broj, naročito poslije 40. godine, a mogu se javiti na bilo kom dijelu tijela, iako se najčešće pojavljuju na trupu,prenosi Novi.

U suštini, nema razloga da paničite kada ih primjetite na tijelu, osim ukoliko krvare ili dođe do nekih drugih promjena. (Tekst se nastavlja ispod)

Postoje različite vrste
Iako je ovo najpoznatiji angiom, zovu ga i “trešnjasti angiom” zbog oblika, nije jedini.

Postoji i “paukov angiom” koji izgleda ovako:

Ovde je u pitanju crvena promjena na koži koja ima krakove, baš kao i pauk, a samo središte je intenzivnije boje i okruglo. Javlja se u bilo kom uzrastu, ali kod žena naročito u periodu povećane estrogene funkcije (recimo u trudnoći), ali ukazuje i na loše funkcionisanje jetre.

Kod većine slučajeva, apsolutno je nepotrebno uklanjati ih jer su to bezopasni kožni tumori. Ljudi se uglavnom odlučuju na uklanjanje iz estetskih razloga, a procedura je tada slična kao i kod uklanjanja običnih mladeža, dakle laserski ili radiotalasima, a tu je i hirurško odstranjivanje.