Crnadak: Dodik je postao teret Srbiji i njenoj politici mira i stabilnosti

Da li je Dodik protiv onoga šta radi Srbija i kako je glasala u UN-u ili možda nije zadovoljan jučerašnjom izjavom predsjednika Vučića, da Srbija jeste vojno neutralna, ali politički nije, jer se opredjelila da postane članica EU, upitao je

Milorad Dodik je očigledno zaokrenuo kormilo i odustao od Evropske unije, odveo nas u najgori međunarodni položaj od kada postoji RS, uporno gura prst u oko važnim međunarodnim igračima i traži nove sukobe, a posebno je opasno što je postao ogroman teret ne samo RS-u, nego i Srbiji i njenoj politici mira i stabilnosti, rekao je narodni poslanik u NSRS i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da se postavlja pitanje zašto Dodik nije pozvao ambasadora Srbije na sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, da bi se čula pozicija Beograda i njihova razmišljanja.

Ističe rok

– Valjda je za zauzimanje stavova vezano za globalnu političko-bezbjednosnu situaciju i pozicioniranje RS-a važnije imati stav Srbije, nego bilo koje druge zemlje. Da li je Dodik protiv onoga šta radi Srbija i kako je glasala u UN ili možda nije zadovoljan jučerašnjom izjavom predsjednika Vučića, da Srbija jeste vojno neutralna, ali politički nije, jer se opredjelila da postane članica Evropske Unije – pita Crnadak.

On ističe da u sutrašnju sjednicu Milorad Dodik i SNSD ulaze bez imalo kredibiliteta i ništa što sutra predlože ne treba uzeti za ozbiljno, nakon što u petak, 10. juna, ističe rok koji je Narodna skupština dala Vladi za formiranje Vojske RS-a i UIO RS, a Dodik i SNSD po tom pitanju ništa nisu uradili.

Stvaranje tenzija

– Kao i sjednica 10. decembra i sutrašnja je osmišljena u Dodikovom kabinetu i ima četiri cilja: da Dodik izvrši naloge koje je dobio, da se stvore dodatne tenzije, da se nastavi sluđivanje naroda i da se pokuša pridobiti poneki glas za oktobarske izbore, jer je doživio strašne udarce zbog činjenice da je u spoljnoj politici nebitan i da Bakir, Turkovićka i Alkalaj sa njim mlataraju kako hoće – naveo je Crnadak i dodao:

– Što se tiče Radovana Kovačevića, poznatog po nadimku “Republika Šumska”, njegove posljednje izjave potvrđuju da on i njegov šef zaista žele RS da otjeraju u šumu, odnosno u totalnu međunarodnu izolaciju i da od nas naprave zatvoreni rezervat u kojem Izvršni komitet odlučuje o svemu i bjesomučno pljačka ono što je preostalo. Na njihovu žalost, neće u tome uspjeti – poručio je Crnadak.

izvor:avaz.ba