ČOVIĆEVA SIMBOLIČKA IGRA: HDZ kao građanska, a SDP i NS kao bošnjačke stranke!

Očigledno je da su unutar Osmorke ponizno pristali na ulogu koja im je dodijeljena iz Mostara i Banja Luke, iako su pred izbore najavljivali kako će biti nepokolebljivi pregovarači, kakve ova država nije vidjela od Dejtona.

 

U želji da što prije dođu do vlasti, izgleda da je Osmorka spremna sve oprostiti i zaboraviti Draganu Čoviću i HDZ-u i prijeći preko očiglednih provokacija koje im lider te stranke upućuje.

U tim novim postizbornim političkim relacijama SDP i Naša stranka su očigledno pristali na simboličku igru: HDZ više nije nacionalna stranka (jer oni sa nacionalnim strankama ne koaliraju), a Osmorku čine nacionalne bošnjačke stranke.

Zvuči neobično, ali da pojasnimo:

Naime, nakon jučerašnjeg sastanka u Žepču lider HDZ-a Dragan Čović je direktno i otvoreno poručio da je “prvo želio razgovarati sa bošnjačkim strankama” misleći, naravno, na susrete predstavnika Osmorke i HDZ-a u Mostaru i Sarajevu.

Međutim, niko iz redova navedenih stranaka nije reagovao na ovu izjavu, kao što nikakav značaj nisu dali ni izjavi Milorada Dodika da će “Srbi i Hrvati odrediti ko će od muslimana ući u zajedničke institucije”. Na ovakve poruke u SDP-u i NS-u reaguju samo kada one dolaze iz Sarajeva.

No, tu nije kraj. Lider Naše stranke Edin Forto je u nedavnom gostovanju u programu televizije N1 na sve načine nastojao da izbjegne kritikovati HDZ-a, kao da već osjeća određeni dug prema njima i kao da već osjeća težinu HDZ-ovog zagrljaja.

Na pitanje voditeljice o vezama ruskih vlasti i HDZ-a koje su bosanskohercegovački mediji iscrpno i detaljno istražili i dokumentovali, Forto je rekao da o tome ništa ne zna te da ih “nije vidio”, a o skandaloznom druženju predsjednik Hrvatske Zorana Milanovića i ratnog zločinca Tihomira Blaškića na Kupresu ponudio je isti odgovor – “Nisam vidio”.

Ali, Dragan Čović nije stao samo na “nacionaliziranju” Osmorke. Jasno im je poručio strankama koga ne želi vidjeti u svome dvorištu.

“Nema uvjetovanja nikome, a naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga”, rekao je Čović, ali ni tom porukom nije izazvao reakciju koalicije od osam stranaka.

Očigledno je da su unutar Osmorke ponizno pristali na ulogu koja im je dodijeljena iz Mostara i Banja Luke, iako su pred izbore najavljivali kako će biti nepokolebljivi pregovarači, kakve ova država nije vidjela od Dejtona.

Sada je jasno da je Dragan Čović taj koji određuje sve što je bitno u tom procesu formiranja vlasti. Od mjesta održavanja sastanaka do toga ko može biti dio koalicije a ko ne. I nešto još gore, Čović je taj koji utjeruje strah u svoje sagovornike. Ili ga se njegovi sagovornici ionako boje pa paze na svaku riječ.

(SB)