ČOVIĆEV PORTAL LIKUJE: “Komšić ne može dobiti bitku za plin!”

Portal ABC, blizak HDZ-u Dragana Čovića, piše da su ministri jednoglasno usvojili odluku koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar. 

Ukratko, južna interkonekcija treba biti alternativa za ruski plin i odnosi se na uvoz plina iz Azerbejdžana. Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog poduzeća kojeg bi osnovala dvakntona s hrvatskom većinome, “čime bi se zaobišla federalna (bošnjačka) kompanija BH Gas”. 

Također, na sjednici je usvojen i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Bosanski Novi. 

“Na istočnoj interkonekciji, koja bi trebala biti nova ruta za ruski plin insistira vlast iz RS-a, što je možda u nekoj vrsti suprotnosti sa službenom politikom EU koja nakon ruske agresije na Ukrajinu radi na postizanju što manje ovisnosti o ruskim energentima”, piše Čovićev portal. 

Za razliku od Vijeća ministara koje je odobrilo nacrte koji se tiču pokretanja projekata interkonekcija, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović izjavili su kako neće podržati ove projekte. 

“Oni mogu govoriti šta god hoće, kad je riječ o međunarodnim ugovorima, sve završava na Predsjedništvu. O situaciji u Predsjedništvu imam svoje mišljenje. Sve može, dajte državni zakon o plinu da definiramo te stvari zakonski”, poručio je Komšić. 

Željko Komšić je pojasnio da, iako se svako pitanje tiče svakoga u Bosni i Hercegovini, Istočna interkonekcija, za koju se govori da će povećati zavisnost od Rusije, ide samo u RS te da to nema veze s Federacijom. Međutim, Južna interkonekcija je kompliciiraniji problem. 

“Ne bi ona bila problem da se radi onako kako je ‘dogovoreno’ jer je dogovoreno da BH-Gas radi taj posao. U međuvremenu HDZ je u jednom županiji napravio poduzeće koje treba da preuzme taj posao bez zakonskog uporišta. Zato kažem zaustavite se, dajte državni zakon o plinu. Slažem se da treba raditi diverzifikaciju izvora snabdijevanja, ali ovamo odbijamo da ta Istočna interkonekcija dovede plin u RS, a od mene traže da isto takvo pravo isporučim Zagrebu i Draganu Čoviću za snabdijevanje ovog centralnog dijela BiH, odnosno najvećeg potrošača u BiH, a to je Sarajevo, dio ekonomije u Visokom i Zenica”, rekao je Komšić. 

altABCportal / Screenshot

Portal ABC dalje piše kako je Komšić svjestan da plin u Sarajevo može doći samo preko Hercegovine i Srbije, te da njegove blokade koje najavljuje ostavljaju BiH bez plina.

“To što je u Širokom Brijegu osnovana tvrtka koja će voditi taj posao nije ni u kakvoj suprotnosti sa državom. Široki Brijeg je u BiH i zašto tvrtka iz Širokog Brijega ne bi mogla voditi ovaj posao već bi po Komšiću to trebala raditi tvrtka iz Sarajeva. Komšić ovu bitku definitivno ne može dobiti, on može pokušati s blokadom i tako BiH ostaviti bez potrebnog plina. Je li to u interesu građana BiH”, zaključuje tekst Čovićev portal.