Čović o tajnim planovima i paktu sa Dodikom: Biće takvih sastanaka i to je suština, ali…

Lider HDZ-a demantovao priče

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, obratio se predstavnicima medija nakon završetka prve konstituirajuće sjednice ove stranke.

– Danas smo razgovarali o unutarstranačkim pitanjima i nužnim promjenama koje su potrebne da se ostvare do kraja jula, koje bi bile temelj narednih koraka naše stranke, rekao je Čović.

Kaže da bi pitanje formiranja vlasti u SBK-u trebalo biti završeno veoma brzo.

– Nadam se da ćemo iduće sedmice imati skupštinu i potvrditi vladu, kao i za HNK-a. Cilj je do kraja sedmice imati defirane uslove za uspostavu vlasti. Uvjeren sam da će to za dvadesetak dana biti gotovo, kazao je on.

Komentarisao je i priče oko navodnih tajnih dogovora sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Potvrdio je da su se Dodik i Varhelyi sastali u njegovom uredu, ali iz razloga što je sastanak bio tako organizovan.

– To su bili predstavnici Evropske unije, predstavnici pet stranaka, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH koja je bila domaćin Varhelyu. Govorilo se o mnogo stvari i jasno se naglasilo da se mora završiti reforma izbornog zakonodavstva. Takvih sastanaka će biti i to je suština i to nije pakt nikakav, istakao je Čović.

Na pitanje o tome da li je uticao na promjene naziva ulica u Mostaru i Čapljini, Čović je upitao “Je li to bitno?”. Onda je kazao da je zadovoljan ako je imalo uticao na to.

– Meni je bitno da makar u FBiH nemamo nikakve ljude koji su na bilo koji način utjecali u raljama fašizma, a da danas imaju svoje ulice. Ako sam ja imalo utjecao na to, ja sam zadovoljan, poručio je on.