CIN: Uhapšena trgovkinja američkim vizama Ajša Ramić

Ajša Ramić iz Visokog i Naida Mehanović iz Sarajeva uhapšene su u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje da su se bavile trgovinom ljudima. CIN je ranije pisao kako je Ramić sa partnericom iz SAD-a uzimala bh. građanima pasoše i novac za američke vize iako nisu sarađivale sa Ambasadom, a klijentima su davale falsifikovane dokumente.

Ajšu Ramić iz Visokog i Naidu Mehanović iz Sarajeva je po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojskog kantona pretresli stambene i poslovne objekte koje se dovode u vezu sa Ramić i Mehanović. Nakon što su službenici SIPA-e završili ispitivanje, predane su u nadležnost Tužilaštva KS koje je ovaj predmet otvorilo 2023. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo je u septembru 2022. godine objavio priču o tome kako su Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride desetinama bh. građana uzele blizu 140 hiljada dolara za američke vize. Poslovne partnerice su tvrdile da sarađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet hiljada dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Ambasadi.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni sarađivale ni komunicirale sa službenicima Ambasade, a klijentima su davale falsifikovane dokumente, a vraćele im pasoše tek nakon mjesec dana na njihovo insistiranje. Članovi 14 porodica sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je saradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu. Neki od njih su bili jako zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe njihovih dokumenata koje su davali

Također, nakon što je CIN razotkrio ulogu Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su svjedočili kako ih je ova pravnica iz Visokog i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Ramić su klijenti i saradnici prijavili policiji i tužilaštvu najmanje pet puta tokom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze. Na drugim prijavama tužioci i dalje rade.