Četiri razloga da svake večeri popijete čaj od kamilice

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu da poboljšate kvalitet sna i raspoloženja, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol

Čaj od kamilice su dugo koristi u liječenju nesanice, ali istraživanja pokazuju da ova veoma korisna biljka pomaže i u ublažavanju osjećaja tjeskobe i da je dobra za održavanja zdravlja kostiju.

Kada poslije večere popijete šoljicu čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje. Ali nije samo topla mirišljava tečnost ono što umiruje, piše wall.hr.

Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu da poboljšate kvalitet sna i raspoloženja, podržava zdravlje kostiju i ublažava bol.

Pomaže kod nesanice

Čaj od kamilice dugo se koristi u liječenju nesanice. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. Flavonoidi su hemijske supstance koje biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, i pomažu tijelu u borbi protiv toksina.

Održava zdravlje kostiju

Čaj od kamilice je dobar za zdravlje kostiju jer flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se poprave i rastu. Takođe, kamilica može da pomogne i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju. Ovo otkriće može biti posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.

Ublažava menstrualne bolove

Menstrualnu bol tokom života može iskusiti i do 93 posto žena, a čaj od kamilice može biti jedno od rješenja za taj problem. Topli, umirujući napici mogu ukloniti bol. Ipak, kamilica je bolja jer poput mente i druge biljke ima djelovanja koja ublažavaju grčeve mišića. Hemijska struktura kamilice sadrži aminokiseline koje olakšavaju opuštanje materice.

Pomaže kod anksioznosti

Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog tlaka i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome tjeskobe poput nesanice i razdražljivosti.